FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Farverige fødevarer som booster dit immunforsvar

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-12-02 10:05:42

Vi er alle sammen omgivet af bakterier i hverdagen. Når du inviterer venner og familie på besøg, kommer de ikke kun med gaver, men også en masse bakterier. For at kunne stå imod de mange bakterier, skal man have et stærkt immunsystem. Det kan man få gennem en afbalanceret kost, med et udvalg af forskellige frugter, grøntsager, nødder, frø og bælgfrugter. Disse fødevarer kaldes "Power foods", fordi de alle styrker dit immunforsvar. Spis fødevarer fra de forskellige farvegrupper hver dag.

En række undersøgelser viser, at de kemikalier der findes i frugt og grøntsager, kaldet carotenoider, er pigmenter med farverne orange, gul, violet og rød, som styrker T-cellerne i vores immunsystem. T-celler er de celler i kroppen, der bekæmper bakterier og vira. (1) (2)

Personer der spiser mange grønne, gule og orangefarvede frugter og grøntsager, har en bedre chance for, at bekæmpe virusinfektioner som forkølelse og influenza.

Vegetar fødevarer som booster immunforsvar

Den bedste måde at spise grøntsager på, for at sikre at man får de gavnlige carotenoider og plantekemikalier, er at spise frugter og grøntsagerne hele. Kartofler med skind på, æbler med skræl på osv.

For at få de vigtige næringsstoffer, skal man altså ikke bare drikke et glas appelsinjuice, men spise hele appelsinen. Frugtkødet i appelsinerne, hjælper kroppen med, at regulere histamin i blodet.

Frugter og grøntsager indeholder vitaminer, mineraler, fibre, plantekemikalier og beta-caroten. De er rigtige vitaminbomber, som styrker både krop og sjæl.

Bekæmp influenza med mad

Spis to stykker frisk frugt eller grøntsager, inden du går ud af døren om morgenen. Tag noget frisk frugt eller grøntsager med på arbejde, og spis det som snacks i løbet af dagen. Smid masser af grøntsager i din suppe, gryderetter og på din pizza. Køb nogle tørrede frugter, og spis dem i stedet for slik og chips. Frosne bær i fryseren er nemme at tage op, og smide ovenpå morgenmaden. Når du skal hygge foran fjernsynet, kan du snitte grøntsager som gulerødder, blomkål, selleri og broccoli, og spise dem sammen med en lækker fedtfattig men smagfuld dip.

Når du griller bøffen, så smid peberfrugt, løg, spuash og aubergine med olivenolie og balsamico eddike i noget folie, og ned på grillen sammen med kødet.  

Prøv en ny frugt, og en ny grøntsag hver uge, så der kommer lidt variation i det.

De bedste farver for dit immunsystem

Grøn:

  • Broccoli
  • Grøn kål
  • Romaine, spinat eller andre grønne salater
  • Grøn peberfrugt
  • Honningmelon
  • Kiwi frugt
  • Squash
  • Porrer
  • Forårsløg

Gul-orange-rød:

  • Appelsiner
  • Cantaloupe melon
  • Papaya
  • Fersken eller nektariner
  • Annanas
  • Græskar
  • Gul, rød og orange Peberfrugt
  • Banan
  • Æbler
  • Hindbær
  • Jordbær
  • Blommer
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred