FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Sådan styrker du dit immunforsvar

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-23 15:40:37

Immunsystemet gør et bemærkelsesværdigt stykke arbejde for at forsvare din krop mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Nogle gange fejler immunsystemet, og sygdomsfremkaldende bakterier invaderer kroppen og gør dig syg. Spørgsmålet er, om det er muligt at gribe ind i denne proces, og gøre dit immunforsvar stærkere?

Immunsystemet er netop det som ordet antyder - et helt system - og ikke bare en enkelt enhed. Hvis immunsystemet skal fungere optimalt, kræver det god balance og harmoni i hele systemet. Der er stadig meget at forskerne ikke ved om det indviklede immunrespons. Det foreligger nemlig ikke endnu videnskabeligt beviser, der kan linke direkte forbindelser til sund livsstil og øget immunforsvar.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der ikke er en forbindelse mellem vores livsstil og hvor effektivt immunsystemet er. En lang række forskere undersøger virkningerne af kost, motion, alder, psykisk og fysisk stress, kosttilskud, naturlægemidler og deres indflydelse på immunresponset, for at få et større indblik i hvordan systemet fungerer.

Kvinde med en sund og stærk krop

Næsten 60% af alle danske voksne tager supplementer for at styrke immunsystemet, men spørgsmålet er om det overhovedet virker. Ernæringseksperterne er alle enige om, at forkert eller dårlig kost er hovedårsagen til at vi bliver mere modtagelige overfor diverse sygdomme.

Der findes ingen egentlig kur imod forkølelse og influenza, men hvis man spiser sundt, dyrker motion og får de vigtige mineraler, antioxidanter og vitaminer gennem kosten, kan man faktisk helt undgå at blive syg.

Videnskaben arbejder på højtryk for at finde forbindelsen mellem vores immunsystem, og de beskyttende komponenter i kosten vi indtager.

En af de bedste ting man kan gøre for sit immunsystem, er naturligvis at føre en sund livsstil. Det betyder:

  • Ingen rygning
  • Spise sundt (frugt, grøntsager, fuldkorn og minimal mættet fedt)
  • Dyrke regelmæssigt motion
  • Opretholde en sund vægt
  • Have et sundt blodtryk
  • Drik alkohol i moderate mængder
  • Få tilstrækkeligt med kvalitetssøn
  • Vaske hænder ofte
  • Undgå giftstoffer fra mad og produkter man anvender i hverdagen

Rigtig mange forskellige produkter på hylderne hævder at kunne øge immunforsvaret. Øget immunitet giver midlertidig ingen mening rent videnskabeligt – fordi det at øge antallet af celler i kroppen, om det er immunceller, blodceller eller andre former for celler – ikke nødvendigvis er en god ting. Forsøg på at øge cellerne i immunsystemet er speciel kompliceret, fordi der er så mange forskellige slags celler i immunsystemet, der alle reagerer på mange forskellige mikroorganismer på hver sin måde. Hvilke celler bør du øge, og i hvilket omfang? Forskerne kender endnu ikke svaret på dette. De har dog et vis indblik i hvad de forskellige vitaminer og mineraler kan gøre for immunsystemet.

C-Vitamin

C-vitamin er helt naturligt tilgængeligt i mange frugter og grøntsager. Mennesker kan i modsætning til dyr, ikke selv producere C-vitamin i kroppen. C-vitamin har også vigtige antivirale og antibakterielle fordele. C-vitamin har længe været kendt som booster for immunsystemet, men forskerne har delte meninger om det. C-vitaminer er designet til at samarbejde med andre mikronæringsstoffer. C-vitamin alene kan altså ikke booste dit immunsystem. C-vitamin kan hos raske mennesker forkorte sygdomsperioden, men kan ikke forhindre at man bliver syg. (1)

Probiotika

Probiotika er de levende kulturer, der findes i surmælksprodukter. Lactobaccilus og bifidobakterier er med til at øge dit immunforsvar. Når man har en sundt tarmflora, øges produktionen og aktiviteten af hvide blodlegemer, som styrker immunsystemet. Det beskytter også de gode bakterier man har i kroppen ved indtagelse af antibiotika, som ellers dræber både de gode og dårlige bakterier i kroppen. Sverige har lavet en undersøgelse, hvor de personer der indtog probiotika, havde 33% færre sygedage end de personer der indtog placebo. (2) (3)

Svampe

Svampe har et meget højt indhold af antioxidanter og selen. Forskningen har bevist, at selen reducerer risikoen for at få influenza. Svampe er også kendt for deres antivirale, antibakterielle og anti-tumor effekt. Nogle undersøgelser har vist, at personer med for lave niveauer af selen, har større risiko for at udvikle blære-,  bryst-, tyktarm-, endetarm-, lunge- og prostatakræft. (4)

Fiberrige kornprodukter

Især byg og havre indeholder beta-glucan, som er en type fiber, der har højt indhold af antioxidanter De forbedrer modstandsdygtigheden overfor adskellige svampe-, bakterie-og virussygdomme. Beta-glucan findes også i store mængder i shiitake og maitake svampe. Beta-glucan styrker dit immunsystem betydeligt. (5)

E-Vitamin

Forskningen har vist at E-Vitamin er en naturlig bakteriedræber, fordi den producerer antistoffer som dræber bakterierne. Forskning har også vist, at E-vitamin kan øge antistofresponser mod visse sygdomme, men ikke mod andre sygdomme. Vi afventer yderligere forskning på området. (6)

A-vitamin

Forskerne har længe vidst, at A-vitamin spiller en vis rolle når det kommer til infektioner. Mangel på A-vitamin er forbundet med svækket immunitet og øget risiko for smitsomme sygdomme. (7)

Zink

Zink er et sporstof der er afgørende for celler i immunsystemet. Zinkmangel påvirker evnen af kroppens ​​T-celler og andre immunceller til at fungere optimalt. Man skal dog være forsigtig med at øge indtaget af Zink, fordi for store mængder zink har negativ effekt på immunsystemet. (8)

D-vitamin

Læger har i mange år vidst, at personer ramt af tuberkulose reagerede positivt på sollys. Forskere har fundet ud af, at D-vitamin bliver produceret af huden, når huden udsættes for sollys, og det signalerer et antimikrobielt respons på de bakterier der er ansvarlig udvikling af tuberkulose. Om D-vitamin har samme evne til at bekæmpe andre sygdomme, ved vi ikke endnu. (9)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab