FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Sov nøgen og tab dig!

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-23 11:23:30

Det lyder måske underligt, og for godt til at være sandt, men den er altså god nok. Der findes ikke nogen statistikker over, hvor mange der egentligt sover nøgne, men mindre undersøgelser viser, at det er mindre end 30% af befolkningen. Flere kvinder end mænd sover nøgne. Det bliver der måske lavet om på nu, for hvem vil ikke gerne forbrænde mere fedt, mens de sover?

Her får du 5 grunde til, hvorfor du skal sove nøgen og køligt, og hvad det gør for kroppen og din fedtforbrændingen.

Kærstepar sover nøgen

1 Fedtforbrænding

Fedt er ikke bare fedt. Brun fedt i kroppen, kan i modsætning til almindeligt hvidt fedt, svedes væk. Brun fedt kan generere 300 gange mere varme end noget andet organ i kroppen. Babyer har masser af brun fedt som gør, at de kan holde varmen.

Undersøgelser viser, at når man sover i et køligt soveværelse nøgen, kan man aktivere forekomsten af brun fedt hos voksne. Det betyder man kan forbrænde flere kalorier og fedt, mens man sover. (1) (2)

2 Hormonet kortisol

Kroppen går i dvale om natten. Denne nedkøling bringer også niveauerne af kortisol i kroppen ned. Kortisol er kroppens stofskifte- og stresshormon. Høje niveauer af kortisol i kroppen, aktiverer i den første time kroppens beredskab, ved at stimulere til nedbrydning af sukker- og fedtstoffer, så vi får mere energi til vores muskler og hjerne. Denne effekt varer dog ikke ved. Efter den første time hæmmer kortisol vores immunsystem, så vi bliver mere modtagelige over for infektioner. Det værste ved kortisol er, at det fremmer lagring af fedt på maven, hvis niveauet er for højt om natten. Desuden påvirker kortisol vores hjerne således, at vi ikke husker så godt, har svært ved at koncentrere os, og gør os følsesmæssigt sårbar. Kortisol kan enten være din ven eller din fjende. Når du træner, stiger kortisolniveauet, og i dette tilfælde er det din ven, men høje niveauer af kortisol i kroppen om natten, er altså din fjende. Når du sover nøgen, har kroppen lettere ved at nedkøle, og du sænker derved kortisolniveauet. (3)

3 Væksthormon

Hvis du har det for varmt, når du sover om natten, hæver du ikke kun dit niveau af kortisol, men du hæmmer også produktionen af naturligt væksthormon. Væksthormon er med til at reparere muskelvæv, så du restituerer hurtigere, og øger samtidig din fedtforbrænding. Et højt niveau af væksthormon i kroppen, gavner og styrker også dit immunforsvar, sænker din risiko for at udvikle diabetes og hjertesygdomme.

4 Søvnhormonet melatonin

Melatonin har længe været kendt som kroppens naturlige sovemedicin. Hjernen udskiller hormonet om aftenen, så vi bliver døsige og falder i søvn. Produktionen af melatonin hæmmes også, hvis vi har det for varmt. Melatonin har indvirkning på hvor dybt og godt vi sover. Lave niveauer af melatonin giver søvnforstyrrelser, som stopper mange af kroppen vigtige reparations- og fornyelsesprocesser, og kan få os til at se ældre ud. En god uforstyrret søvn er det bedste anti-rynkeprodukt på markedet. Forskere fra Herlev Hospital har som de første i verden påvist, at melatonin kan bekæmpe betændelsestilstande i kroppen, og forebygge skader på hjertet efter en blodprop. (4)

5 Hormonet testosteron

Til sidst men ikke mindst, påvirker dit kortisolniveau også niveauet af testosteron. For høje niveauer af kortisol, hæmmer produktionen af testosteron. Lave niveauer af testosteron, påvirker kroppens evne til at opbygge muskler og forbrænde fedt i negativ retning.

Disse 5 grunde, burde være nok til at få dig til at smide tøjet, og skrue ned for temperaturen, når du går i seng, så du kan få en slankere og mere muskuløs krop. Hvor stor effekten er, melder forskningen ikke noget om, men lidt har vel også ret.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab