FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


7 Bivirkninger af for meget protein

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2021-05-15 15:33:02

Protein er livsnødvendig for forskellige processer i kroppen, og hjælper med at opbygge muskler og bevare muskler i kroppen, men hvad sker der, hvis du får for meget protein?

Alle har behov for proteiner i kosten, men specielt når man dyrker styrke- eller vægttræning, har man behov for mere protein. Den rette mængde kvalitets protein er en afgørende faktor for succes med sin træning - men hvad sker der, hvis du spiser for meget?

Hjemmelavede pølser

Protein er sundt for os, men en høj indtagelse af protein kan være forbundet med følgende:

1 Vægtøgning

Overskydende kalorier fra overskydende protein, bliver lagret i kroppen som fedt. Hvis du har svært ved at forstå hvorfor du tager et kilo på, bare ved at kigge på en kage, skal du måske lige tjekke op på dit proteinindtag. Langt de fleste får rigeligt med protein gennem en normal sund og varieret kost, og har altså ikke brug for proteinboller, protein shakes, proteinbarer, protein pandekager osv.

Undersøgelser viser, at en diæt høj på protein er forbundet med 90% større risiko for vægtøgning, når proteinerne erstattede kulhydrater. Risikoen for vægtøgning steg kun en smule, når proteinerne erstattede fedt. (1)

Proteinholdig er altså ikke ens betydende med sundt, som mange producenter gerne vil have os til at tro. Dit fitnesscenter er sikkert proppet med forskellige protein produkter, men du har slet ikke behov for det.

2 Tarm irritationer

For meget protein, kan give forstoppelse, diarré og/eller overdreven produktion af gas. Når man spiser en diæt høj på protein, mangler man ofte vigtige kostfiber. Fiber holder tarmsystemet sundt, og sørger for tarmsystemet fungerer optimalt. Undersøgelser indikerer, at langsigtet højt proteinindtag kan føre til tarmkræft. (2)

3 Dehydrering

Eksperter anbefaler, at man drikker 2,5 liter vand pr 100 gram protein man indtager. Det er de færreste der tænker over, at de faktisk skal drikke meget mere vand, når de øger deres proteinindtag. (3)

4 Slagtilfælde

Slagtilfælde er blevet knyttet til overskydende proteinindtag - men kun hvis man ikke drikker nok vand.

5 Ernæringsmæssige mangler

Mange har så stor fokus på deres proteinindtag, at de glemmer andre vigtige næringsstoffer i deres kost. Sørg for at din kost er afbalanceret og nærende, så du får alle nødvendige vitaminer, mineraler og antioxidanter.

6 Risiko for hjertesygdomme

Denne påstand er dog en smule misvisende. Hvis du får din protein fra sunde fødevarer, øger du ikke risikoen for hjertesygdomme. Men hvis du får dit protein fra usunde kilder der er pakket ind i usunde fedtstoffer, øger du naturligvis risikoen for hjertesygdomme.

7 Nyreproblemer

Forskningen tyder på, at en kost der er høj på protein og lav på kulhydrater, på sigt kan forårsage nyreproblemer. (4)

En almindelig person der ikke dyrker motion eller vægttræning, har behov for omkring 0,7 gram protein per kilo kropsvægt om dagen. Personer der dyrker motion med høj intensitet , har behov for ca. 1,5 gram protein per kilo kropsvægt. Bodybuildere og professionelle idrætsudøvere kan under særlige omstændigheder have behov for ca. 2,5 gram protein per kilo kropsvægt.

Man kan sagtens sikre at man får rigeligt med protein gennem den almindelige kost, uanset for hårdt man træner.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab