FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Hvad er akne og bumser?

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 11:13:48

Vi kender alle sammen dette irriterende problem. Nogle i mindre, og andre i større omfang. Vi får alle en bums eller mange på et eller andet tidspunkt i vores liv. Men hvad er akne, og kan vi gøre noget ved det?

Vi får akne og bumser når fedtet sekret (sebum) fra hudens talgkirtler stopper åbningerne i hårsækkene (tilstoppede porer). Hudfedtet får derved svært ved at komme ud, men produktionen af det fortsætter. Første stadie er hudorme. Hudorme er små hvide eller sorte knopper man sagtens kan klemme ud af huden. Disse hudorme kan udvikle sig til bumser. Det første man mærker er en øm bule under huden. Bulen fyldes med vand indtil talgkirtlen ødelægges, og hudfedtet siver ud i huden. Herefter opstår en pusfyldt betændt bums.

Kvinde med akneMan oplever alvorlige tilfælde af akne, når man har dybe faste hævelser under hudens overflade som bliver betændte og inficerede.  Betændelsen aftager normalt i løbet af nogle dage, men for nogen kan det tage flere uger. Svær akne kan efterlade grimme ar på kroppen, som kommer til at følge en resten af livet.  Hvis man lider af svær akne, skal man kontakte sin læge. Jo tidligere man kommer i behandling for svær akne, jo mindre er risikoen for grimme ar der kan ødelægge vores selvtillid.

Vi har alle sammen de bakterier på huden der forårsager akne, men kun en ud af fem personer er så uheldige at udvikle akne, mens resten kan få en lejlighedsvis bums her og der. Forskerne har fundet frem til, at akne bakterier har "dårlige" stammer der kan udløse akne, og "gode" stammer der beskytter huden i stedet for. Vi har alle sammen en unik cocktail af bakterier på huden. Forskerne mener, at der er håb for en effektiv behandling i fremtiden baseret på disse "gode" og "dårlige" stammer. (1)

Akne er en forbandelse for mange i løbet af puberteten, men forekommer faktisk også hos 20% af alle voksne. Akne starter som regel i løbet af puberteten, og varer ca. 10 år frem. Det sker for både drenge og piger. Teenagedrenge har dog større tendens til at få alvorlige tilfælde af akne, pga. deres øget produktion af testosteron.

De fleste udbrud af akne forekommer i ansigtet, men kan også brede sig til hals, bryst, ryg, skuldre og overarme. Man kan også få bumser på ballerne af at træne, som også kan udvikle sig til akne. Mange tror, at akne opstår pga. usund kost og dårlig hygiejne. Sandheder er at akne ofte er arveligt, og opstår på grund af hormonændringer i kroppen.

Hvad er årsagen til Akne og Bumser?

Man kender ikke årsagen til akne til fulde, selvom der forskes meget i dette problem. Man ved dog at stress kan forværre akne, men også at stress ikke decideret forårsager akne.

Hormoner har den største indflydelse på akne. Når man når teenagealderen, kommer der en kraftig stigning i hormonproduktionen i kroppen. Både piger og drenge får øget produktion af det mandlige kønshormon androgen. Dette hormon stimulerer talgkirtlerne, til at øge produktionen af hudfedt. Hos nogle teenagere er talgkirtlerne meget mere følsomme over for dette hormon, og det gør sig især gældende hos drengene.

Nyere forskning har fundet ud af, at kosten har en hvis indflydelse på forværring eller forbedring af akneudbrud.

A-vitamin spiller en stor rolle for hudens sundhed. A-vitamin lagres i leveren, men findes også i huden, og især i talgkirtlerne. Man kan på ingen måde udelukke at kosten kan påvirke akne udbrud, men man kan udelukke at kosten alene ikke kan behandle akne. Både A- og D-vitamin, og essentielle fedtsyrer kan påvirke hudens hormoner og hydrering af huden. Disse vigtige næringsstoffer kan ikke produceres af kroppen, og skal derfor indtages gennem kosten. Mangel på disse vigtige næringsstoffer, kan have stor betydning for om man udvikler akne. Talrige undersøgelser har vist, at ubalancer i specifikke essentielle fedtsyrer er forbundet med en række hudproblemer. 

Faktum er, at vores vestlige kost er mangelfuld på omega-3 fedtsyrer, som skubber balancen mellem omega-6 fedtsyrer og omega-3 fedtsyrer til forholdet 10:1, i modsætning til ikke en ikke vestlig kost hvor forholdet er 3:1. Undersøgelser viser, at omega-6 fedsyrer har en pro-inflammatorisk indvirkning på kroppen, som forbindes med inflammatorisk udbrud af akne. Øget indtagelse af omega-3 fedtsyrer har derimod en antiinflammatorisk indflydelse på kroppen. Derudover kan kulhydrater også have en hvis indflydelse på produktionen af sebum.    
Vores vestlige kost er ikke kun mangelfuld på omega-3 fedtsyrer, men er også rig på simple kulhydrater. De steder i verden hvor de lever af magert protein, grøntsager og frisk frugt, er der ingen forekomst af akne. (2)

Hvem er særligt udsat for at få Akne og Bumser?

Der er mange faktorer der kan spille ind. Nogle er uforskyldte, mens andre er selvforskyldte. Du får her en list over de typiske årsager, som kan forværre akne eller bumseudbrud.

 • Hvis du er stresset, øger du risikoen for akne
 • Hvis du arbejder med kemikalier, olie og fedt
 • Hvis du klemmer dine bumser ud, eller kradser i dem
 • Piger har større risiko for akne udbrud under menstruation
 • Forskellige typer af medicin kan forværre et akne udbrud

Hvad kan man selv gøre?

 • Stoppe med at trykke bumserne ud, som kan efterlade grimme og varige ar
 • Vaske sit ansigt et par gange om dagen med en mild hudsæbe. Undgå at bruge skrubbecremer, og skrub ikke hårdt på huden når du vasker dit ansigt
 • Hvis du har langt hår, kan du afhjælpe problemet ved at sætte håret op. Hvis håret slasker rundt i ansigtet på dig, kan det gøre problemet værre
 • Brug vandbaseret hudcreme, solcreme og make-up. Olieholdig creme og make-up tilstopper huden, og forværrer problemet
 • Spis en sund og varieret kost kombineret med motion og masser af vand
 • Til behandling af mild akne, kan du købe produkter på apotektet
 • Ved svære tilfælde af akne, skal du opsøge din læge for behandling
 • Stoppe med at spise simple kulhydrater
 • Spise flere fødevarer med omega-3 fedtsyrer
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab