FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Sund kost og kroppen

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-12-07 10:53:20

En sund og varieret kost, er fundamentet for en sund og stærk krop. I modsætning til hvad de fleste måske tror, er der ingen strenge ernæringsmæssige filosofier og urealistiske krav, når det kommer til en sund kost. Du behøver ikke lægge alle dine elskede fødevarer på hylden. Du vil hurtig indse, at ikke alene føler du dig sundere, og ser bedre ud, men du har også meget mere energi til, at holde dig i gang hele dagen.

At spise sundt, er ikke nogen speciel vanskelig opgave. Du skal bare have styr på kroppens grundlæggende ernæringsmæssige behov, og så ellers bare følge dem. Sandsynligheden for at du skal undvære nogle af fødevarer du elsker, er meget større, hvis ikke du spiser overvejende sundt. Hvis du får diabetes eller en hjertesygdom, som følge af overvægt og forkert kost, kræver det en streng diæt, hvor dine elskede fødevarer helt sikkert er bandlyst.

Sunde kvinde med sunde krop

Hvis du spiser sundt og i moderate mængder, er der ikke noget i vejen for, at du kan fortsætte med, at spise nogle af de usunde ting du elsker.

For at udvikle de sunde kostvaner, skal du først lære hvordan, man følger de ernæringsmæssige retningslinjer. En sund kostplan omfatter ikke kun det du spiser, men også i høj grad hvordan og hvornår du spiser det.

Når du vælger at spise sund mad, tilberedt på en sund måde, kan du reducere risikoen for hjertesygdomme, diabetes og kræft. (1)

Regelmæssig sundt kost kan også forbedre din mentale tilstand, og kan give dig energi nok til, at udfylde alle de daglige opgaver, uden at du føler dig træt og udkørt. Hvis du er overvægtig eller fed, kan sund kost hjælpe dig med dit vægttab, uden nogen form for ernæringsmæssige mangler. Det vil også hjælpe dig med, at holde den slanke linje på lang sigt. Hvis du vil tabe dig, kræver det en livsstilændring.

Livsstilændring til sunde kostvaner

1. At skifte din normale kost ud med sund kost, er ikke altid lige nemt i starten. Den bedste måde at starte op på er, at fortage en række af små sunde ændringer i starten, og så bygge mere og mere på. En livsstilændring som denne skal ske gradvis, så et skridt af gangen. På den måde kører du ikke surt i det, og da en livsstilændring er et langsigtet mål, vil det hen af vejen give mere mening for dig, og tingene bliver lettere.

Der er ingen grund til som sådan, at tælle kalorier i den nye sunde livsstil. Når du spiser sundt og ernæringsmæssigt korrekt, behøver du ikke tænke helt så meget over portionsstørrelserne. Du skal spise friske fødevarer, og kosten skal være varieret. Det betyder, at dine måltider skal indeholde fødevarer fra alle fødevaregrupperne. Når du anvender friske råvarer, bliver dine måltider meget mere indbydende, og når du oplever, hvad det gør for din krop, kan du slet ikke undvære det.

Du kan starte med, at erstatte dine normale fødevarer med sunde fødevarer. For eksempel, hvis du normalt spiser fire stykker hvidt brød til morgenmad, kan du erstatte brødet med to stykker rugbrød og et æble. Du kan også inkludere salater til dine måltider, og spise salaten, inden du spiser noget af det andet mad. Det lægger lige bunden i maven, så du ikke spiser så meget af det andet mad. Erstat smør og margarine med oliven- rasp- eller kokosolie.

Du skal ikke være nervøs, hvis du i starten kun foretager små ændringer til det bedre. Husk på, at hver eneste ændring du foretager i din kost, vil have en vis positiv indvirkning på dit helbred. Det er vigtigt at forstå, at selv de mindste ændringer du foretager i din kost, har en stor indflydelse på både din sundhed og dit vægttab.

2. Sund mad betyder ikke, at du ikke kan spise bestemte fødevarer længere. Det betyder snarere, at spise alle slags fødevarer i moderate mængder. Det betyder, at du kan vælge den mad, du kan lide ud fra de forskellige fødevaregrupper. Sandheden er, at kroppen har både brug for kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer, mineraler og fibre. Disse fødevarer i moderate mængder giver dig en sund krop.

Mens en afbalanceret sund kost betyder, indtagelse af mad fra alle de store fødevaregrupper, betyder det også at du skal tænke over portionsstørrelserne. Som udgangspunkt skal der være mere grønt på din tallerken i forhold til kulhydrater og proteiner. Hvis dine tallerkener er store, vil det være en god ide', at udskifte dem til nogle der er mindre. Vi har tendens til, at øse for meget mad op på tallerkenen, når den er stor.

3. Tro det eller ej, sunde kostvaner handler i høj grad om, hvilket forhold du har til mad. Hvis du ikke kan nyde din mad, og bare sluger det for at tilfredsstille din appetit, kan sund kost alene ikke hjælpe dig. Du skal være i stand til at nyde din mad. Det er derfor, at de fleste mennesker råder andre til, ikke at spise alene. Når du spiser sammen med nogen, tilfredsstiller maden ikke kun det følelsesmæssige, men i høj grad også det sociale behov. At spise alene eller foran fjernsynet, kan let føre til overspisning.

Ud over at nyde dine måltider, bør du også tygge din mad godt. Størstedelen af fordøjelsen af maden sker ved hjælp af enzymer i munden, og hvis du ikke tygger maden godt, kan det forårsage fordøjelsesbesvær.

Mens man spiser, er det også vigtigt at være opmærksom på, hvad din krop fortæller dig. Mange gange spiser man for meget, på trods af at mæthedsfornemmelsen har meldt sig. Dette er ikke den rigtige og sunde måde at spise på. En af de største fejl mennesker begår, er at de forveksler tørst fornemmelsen med sult fornemmelsen. Så sørg for, at du altid drikker masser af vand i løbet af dagen. 

Hvor mange kalorier og protein skal der være i en afbalanceret kost?

En afbalanceret kost, bliver nødt til at tage hensyn til mængden af ​​fysisk aktivitet, som kroppen udsættes for i løbet af dagen. Som hovedregel skal proteinindtaget i en afbalanceret kost, være omkring 10 % til 35 %, og kulhydratindtaget skal være på omkring 35 %.

For at kroppen kan fungere optimalt, har den brug for en stor mængde grøntsager og frugter. Man sikrer på den måde, at kroppen får de vigtige vitaminer og mineraler, som den har behov for. Indtagelse af masser af frugt og grønt afgifter også kroppen, så du får et bedre og sundere liv. De fleste vegetarer eller veganere er bekymrede for, om deres krop får nok protein. Indtagelse af nødder som cashew og peanuts, giver din krop en rigelig mængde af protein.

Kan sund kost hjælpe mod depression?

Faktum er, at depression hovedsagelig er et resultat af en række biokemiske forandringer i vores krop. På denne baggrund er mad en af ​​de første ting, vi rækker ud efter, når vi forsøger at bekæmpe den sygdom. Det hjælper at spise sunde fødevarer, når man lider af depression, og nogle fødevarer er speciel gode. Fødevarer i denne kategori omfatter kiwifrugter og et stort udvalg af fisk og skaldyr, primært på grund af deres relativt høje indhold af omega 3 fedtsyrer, og hørfrøolie.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred