FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Sunde snacks | mellemmåltider for børn

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-12-06 13:35:59

Børn i voksealderen har brug for sunde fødevarer, der indeholder alle de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Desværre bliver børn i denne aldersgruppe også let påvirket af reklamer, og de begynder at få smag for Junk Food og andre usunde fødevarer.

Børn er ikke selv i stand til at træffe de rigtige valg, når det kommer til fødevarer. Det er vores ansvar som forældre, at sørge for at disse usunde fødevarer ikke befinder sig i køleskabet eller køkkenskabene. Det er også vores ansvar at sørge for, der befinder sig sunde snacks børnene frit kan vælge imellem. Når børn bliver sultne, skal der helst noget indenbords med det samme.

Piger der viser sin sunde madpakke

Du er også rollemodel for dine børn. Hvis du selv spiser usunde ting, overfører du helt automatisk disse dårlige vaner til dine børn. Hvis børn vil have sukker på deres havregryn eller cornflakes, er det fordi du har vist dem, at der skal sukker på. Du vænner dermed dine børns smagsløg til, at de forskellige produkter kun kan spises med sukker på. Hvis de aldrig har fået sukker på morgenmaden, er det jo bare sådan det skal smage. Du skaber selv børnenes behov for sukkerholdige fødevarer, det er ikke noget de er født med.

Morgenmaden er dagens vigtigste måltid for børn, og den skal ikke bestå af sukkerholdige morgenmadsprodukter, som findes i massevis på hylderne i supermarkedet. Gi dine børn den bedste start på dagen.

Det er os som forældre, der giver børnene de dårlige spisevaner. Et godt alternativ til sukker på morgenmaden er banan i skiver, rosiner, friske jordbær, friske blåbær eller andet frisk frugt. Det giver samme sødme til maden som sukker, men giver dem vigtige vitaminer og mineraler istedet for tomme kalorier.

Der findes masser af sunde snacks som børn vil elske. Det er vigtigt, at børnene også har sunde snacks med i madpakken. Det øger deres koncentrations- og indlæringsevne. Skoledagene er lange, så der skal den rigtige form for energi til.

Sørg også for, at du ikke giver dem fødevarer tilsat kunstige farver, kunstige sødemidler og emulgatorer, som kan være skadeligt for små børn.

Børn skal spise fødevarer der er naturlige og ubehandlede, og de skal helst, så vidt det er muligt være økologiske.

Tips til sunde børnesnacks

1 Frugt og ost på spyd

Fedtfattig ost, melon, vindruer, brombær, jordbær og hindbær skæres i stykker, og sættet på spyd. Proteinet i denne børnevenlige snack, holder deres energiniveauet oppe indtil spisetid. Du kan lave osten mere interessant for børnene, ved at skære det i ud i sjove figurer og bruge deres yndlingsfrugt.

2 Kager med frugt og grøntsager

Du kan sagtens snige frugt og grønsager ind i børnenes kost. Banan brød, zucchini muffins, sød kartoffel og marmelade muffins, som indeholder beta-caroten og kalcium fra kartoflerne.

3 Fuldkornsmorgenmad

Fuld af vitaminer, kalcium og fibre. En skål med fuldkornsmorgenmad med mælk og frugt, er et mættende og sundt mellemmåltid.

4 Quesadillas

Med snittede grøntsager, kogt kylling eller rejer og salsa. De er nemme at lave, og sjove for børnene at spise.

5 Yoghurt

Fedtfattig yoghurt er en god kilde til calcium, og børnene elsker det. For at tilføje smag og næringsværdi, kan du blande forskellige frugter i. Du kan også fryse det ned, så de kan spise det som is.

6 Æg

Et æg indeholder en tredjedel af et 4-årig barns proteinbehov. Lav scramble æg og rul det op i en tortilla, med de grøntsager barnet kan lide.

7 Bagte chips af søde kartofler

Søde kartofler er fyldt med A vitamin, og er en god kilde til B6 vitamin. Enkle og lækre bagte chips er gode alternativer til rigtige chips.

8 Hummus

Lavet af purerede kikærter. Hummus er en fremragende dip til børn. Den har en tiltalende nøddeagtig smag og indeholder folinsyre, B6-vitamin og jern. Hummus serveres som dip til  grøntsager eller saltfri kiks, og kan bruges i fuldkornspitabrød eller fuldkornssandwich.

9 Nudler

Fuldkornspasta er en fantastisk kilde til komplekse kulhydrater. Kan serveres kold med kogt kylling og grøntsager.

10 Pærer

Er rig på fibre og er tilgængelige året rundt. Pærer fås i mange lækre varianter. Serveres i skål med en fedtfattig hytteost, eller som den er.

11 Smoothies

De fleste børn elsker smoothies, og de er fyldt med vigtige næringsstoffer. Brug fedtfattig vanilje yoghurt, ren appelsinjuice, og en banan som smoothie base. Prøv en kombination af frosne bær og børnenes yndlingsfrugter. Det er en fantastisk måde at snige to eller tre portioner frugt og fiber ind i dit barns kost.

12 Snack Mix

Lav en kombination med nødder, banan, bagte chips og hjemmelavede popcorn. Nødder indeholder vigtige mineraler som magnesium, jern og zink.

13 Fedtfattig skinke

Det smager lige så godt som almindelig skinke, men den fedtfattige version er meget sundere, og en fantastisk måde at øge dit barns protein indtag på. Lav en ost og skinke sandwich med groft brød, fedtfattig ost og hakkede tomater, eller bagte tomater. 

14 Rosiner

Rosiner indeholder fibre, kalcium og vitaminer. Små børn må dog ikke spise store mængder af rosiner.

15 Æbler

Æbler er rig på c-vitamin og fiber.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred