FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Hvad er en vegetar?

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-20 11:44:13

Vegetarer spiser ikke kød, fisk og fjerkræ. Veganere er vegetarer, der afholder sig fra at spise, eller bruge alle animalske produkter, herunder mælk, ost og andre mejeriprodukter, æg, uld, silke og læder.

Blandt de mange grunde til at være vegetar, er sundhed, økologiske og religiøse betænkeligheder, kan ikke lide kød, medfølelse for dyr, tror på ikke-vold, og til sidst økonomi.

Vegetar spise grøntsager

Det er længe bevist, at en vegetarisk kost kan opfylde alle de kendte behov for næringsstoffer. Nøglen til en sund vegetarisk kost, som med enhver anden kost, er at spise en bred vifte af fødevarer, herunder frugt, grøntsager, masser af bladgrøntsager, fuldkornsprodukter, nødder, frø og bælgfrugter. (1)

Dit indtag af slik og fed mad, bør naturligvis begrænses.

Når man vælger, at skifte til vegetarisk kost

Mange mennesker bliver vegetarer fra den ene dag til den anden. De opgiver helt kød, fisk og fjerkræ efter de har taget beslutningen. Andre foretager ændringen gradvist. Du skal gøre det, der virker bedst for dig.

At være vegetar, er lige så hårdt, eller lige så let som du vælger, at gøre det til. Nogle mennesker nyder, at planlægge, forberede og udarbejde måltider, mens andre vælger de hurtige og nemme vegetarretter.

Hvorfor bliver man vegetar?

De fleste vegetarer er enige om at:

  • Det er bedre for dyrene. Mange millioner landdyr slagtes hver dag, så mennesker kan spise kød.
  • Det er mere bæredygtigt. Dyrkning af korn og bælgfrugter til foder til dyr, er langt mindre effektivt, end at spise dem selv. Industrien indenfor husdyrene bruger enorme mængder af jord, vand og fossile brændstoffer, mens de samtidig står for 18% af verdens udledning af drivhusgasser, og alle mulige andre former for forurening. Hvad vegetarer gør for vores miljø
  • Det er et sundt valg. En velafbalanceret vegetarisk kost er en af ​​de sundeste kostvaner hele vejen rundt.
  • Mange religioner og trosretninger anbefaler vegetarisme, og nogle mennesker vender sig af med, at spise dyrekød på grund af bredere etiske spørgsmål. En vegetarisk kost kan også være en af ​​de billigste måder, at spise godt på.
  • Uanset hvad dine grunde måtte være, er det et positivt valg, at blive vegetar.

Overvejer du at blive vegetar?

Vi er alle forskellige, så har du et ønske om, eller overvejer at blive vegetar, er det vigtigt, at finde den metode, der passer bedst til dig. Nogle af de mest populære måder at lave den drastiske ændring i din livsstil på, er beskrevet på disse sider, men uanset hvilken vej du vælger, så husk på:

  • Hvis ikke du føler, at du fuldstændig kan stoppe med, at spise kød fra den ene dag til den anden, kan du arbejde på, at reducere mængden af dit indtag af kød og fisk gradvist.
  • Stop op, og tænk over hvad du putter i munden. Det er ikke svært, at være vegetar, men hvis du har spist kød hele livet, er det selvfølgelig en anderledes måde, at leve på, og det kan tage lidt tid, at vænne sig til det. Det er hele din tankegang omkring dine kost- og madlavningvaner, der skal ændres.
  • Bed om hjælp. At blive vegetar er spændende og eventyrlig, men det er også et stort skridt. Det er altid en rigtig god ide’, at tale med venner, kolleger eller bekendte, der er vegetarer. De fleste vegetarer har været igennem den samme oplevelse, og er som regel mere end villige til, at hjælpe en ny vegetar godt på vej.
  • Giv ikke op. Hvis du har svært ved det i begyndelsen, eller falder i nogle gange, skal du blot minde dig selv om, alle de fantastisk grunde der taler for, at du skal blive vegetar. Gi’ det en chance, og se hvad der sker.
  • "Jeg blev bare ved med at tænke, det er ikke hvad jeg mister, men hvad jeg får: en klarere samvittighed og en sundere livsstil".
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred