FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Svækket immunforsvar | 10 underlige ting, der gør dig syg

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-26 09:44:58

Du gør måske meget i forvejen for at undgå sygdomme. Du vasker dine hænder dagen igennem. Du undgår alt kontakt med syge mennesker, men alligevel ender du under dynen med influenza eller forkølelse. Du forstår nok ikke helt hvorfor, men der er mange – ikke så indlysende ting i hverdagen, der kan svække dit immunforsvar, og gøre kroppen modtagelig overfor sygdomme. Hvis du skipper disse dårlige vaner, styrker du dit immunforsvar og holder kroppen stærk under hele influenzasæsonen.

Anatomi - svækket immunforsvar

Hvordan fungerer immunsystemet?

1 Du sidder på din flade det meste af dagen

Hvis du har job bag et skrivebord, er røven sikkert godt plantet godt i kontorstolen det meste af dagen. Stillesiddende arbejde bremser dit stofskifte, som igen får kroppen til at absorbere immunstyrkende næringsstoffer langsommere end normalt. Sidder du for meget ned i løbet af en dag, øger du risikoen drastisk for at udvikle mange forskellige sygdomme som diabetes, hjertesygdomme og for tidlig død, også selvom du dyrker regelmæssigt motion. (1)

Fiks det: Rejs dig op når du har muligheden for det. Gå rundt i 5 minutter cirka en gang i timen. 5 minutters bevægelse, aktiverer dine små muskler, og fyrer igen op for dit stofskifte. Hæve- sænke borde er en god løsning til kontorarbejde.

2 Du bruger den forkerte makeup eller ansigtscreme

Foundation, concealer, rouge, cremer, øjenskygge, læbestift og anden kosmetik, sidder ikke bare oven på huden. Din krop absorberer din makeup og ansigtscreme dagen lang. Meget makeup og cremer, indeholder kunstige (og nogle gange hormonforstyrrende eller giftige stoffer), som immunforsvaret ikke kan nedbryde. Undersøgelser viser, at vi i gennemsnit anvender 9 forskellige produkter dagligt der indeholder parabener. (2)

Fiks det: Undgå brug af makeup! Det er nok ikke en mulighed for mange af os, men man kan begrænse det til mascara i hverdagen. Generelt kan man sige, at jo færre ingredienser der er listet i de produkter du bruger, jo bedre er de for dit immunforsvar. Begræns eller brug ikke produkter med følgende ingredienser: sodium hydroxymethylglycinate, phenoxyethanol, butylparaben, sobutylparaben, propylparaben, isopropylparaben, methylparaben, ethylparaben, phtalater, formaldehyd, sodium flouride, polyacrylamid og andre acrylater, isopropylalkohol, cocoamide MEA, cocamidopropyl betaine, BHA (butyl hydroxyanisole), BHT (butyl hydroxytoluen), triclosan, polyethylen glycoler, DEA (diethanolamine), TEA (triethanolamine, liquid petrolatum, mineral oil, paraffin oil (paraffinum liquidum), petrolatum, vaseline, propylene glycol (fra mineralsk olie), white mineral oil og andre mineralske olier.

3 Du giver efter for kager og hjemmebagte boller

Der findes ikke noget som duften af nybagte boller, og kagen som kollegaen har medbragt, Problemet er bare (udover at det feder), at hvidt mel forringer effektiviteten af kroppens T-celler og B-celler. Disse celler er afgørende for et stærkt immunforsvar. (3)

Fiks det: Spis kun fuldkornsprodukter, og hold dig langt væk fra hvidt brød, kager og simple kulhydrater. Fuldkornsprodukter indeholder de immunstyrkende kostfibre.

4 Du prioriterer ikke din søvn

Nok et af de største problemer for mange. Hvis din krop ikke producerer nok melatonin mens du sover, producerer dit immunsystem ikke nok hvide blodlegemer til at bekæmpe bakterier og reparere din krop. (4)

Fiks det: Kroppen har behov for minimum 7-8 timers uafbrudt søvn hver nat. Sørg for at sove i et mørkt rum, anvend evt. ørepropper og smid husdyr ud af soveværelset.

5 Din kost indeholder for meget protein

Overdreven indtagelse af protein - især fra dyr - får kroppen til at producere mere af IGF1 hormonet. Dette hormon er kendt for at fremskynde aldring og hæmme dit immunforsvar. (5)

Fiks det: I din daglige kost, må kalorieindtaget fra animalske kilder (kød og mejeriprodukter) ikke udgøre mere end 10 %.

Negativ effekt ved protein

6 Du er for meget alene

Ensomme mennesker har tendens til at være mindre modstandsdygtige over for stress. Det lider deres immunforsvar under. Mennesker med mange sociale relationer, har større modstandsdygtighed overfor infektioner og sygdomme. (6) (7)

Fiks det: Planlæg noget kvalitetstid med venner eller familie, hvis du arbejder- eller er meget alene i hverdagene. 

7 Du arbejder bedst under pres

Du hører måske til de personer, der mener de arbejder bedst under pres, men kronisk stress øger kortisol niveauerne. Øget kortisol niveauer, reducerer niveauet af testosteron og østrogen i kroppen. Det betyder, at der opstår en hormonel ubalance i kroppen. Bivirkningen af dette er, at dit immunsystem ikke reagerer så hurtigt på udefrakommende vira. (8)

Fiks det: Du bliver nødt til at sætte tempoet lidt ned, og lære at slappe af. Der findes mange gode afslapningsteknikker som kun tager fem minutter. Er din arbejdsbyrde på jobbet for stort, kan du tage en snak med chefen, inden du går ned med stress.

8 Du får ikke nok sundt fedt gennem kosten

Du skal selvfølgelig undgå mættet fedt og transfedtsyrer, men sunde fedtstoffer har anti-inflammatoriske egenskaber, der optimerer dit immunforsvar. De sunde fedtstoffer findes blandt andet i fisk, avocado og nødder. (9) (10)

Fiks det: Undgå alle forarbejdede fødevarer, slik, kager og begræns dit indtag af kød som er fyldt med mættet fedt). Spis fødevarer med omega-3 fedtsyrer som laks, sardiner, mandler og grønkål, spis sunde fedtstoffer som mandler, oliven- og kokosolie og avocado.

9 Du springer over Yoga klasserne i fitness centeret

Vi ved godt hvor vigtig træning er for kroppen og immunforsvaret, men yoga stimulerer immunsystemet bedre end andre former for motion. (11)

Fiks det: Meld dig til yoga klasser. Det gør underværker for dit stress niveau, og styrker dit immunsystem. 

10 Luften omkring dig er forurenet

Hvis du bor i centrum af en storby, er chancerne for at luften omkring dig er forurenet meget stor. Luftforurening er skidt for dine lunger, men det ødelægger også dit immunforsvar. Forskningen har fundet ud af, at luftforurening undertrykker kroppens T-celler. T-celler er afgørende for at dit immunforsvar fungerer optimalt. Når T-cellerne bliver undertrykt, kan der opstå betændelsestilstande i kroppen. (12) (13)

Fiks det: Køb en luftrenser til din lejlighed eller byhus. Du kan ikke kontrollere luftkvaliteten udenfor, men du kan sørge for frisk og ren luft i dit hjem.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab