FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


6 Kost tips der kan afværge influenza

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-25 16:40:45

Når efteråret og vinteren er på vej, øges risikoen for at blive forkølet og få influenza. Der er flere ting man kan gøre selv for at styrke immunforsvaret. Kvalitetssøvn, motion og den rigtige kost, kan nemlig afværge diverse virus-sygdomme vi bliver udsat for.

Man bliver modtagelig over for influenzavirus, når man er i nærheden af smittede personer der nyser, hoster eller snakker. De smittede personer sender mikroskopiske virusfyldte vanddråber ud i luften, som kan sætte sig fast på dig. Hold minimum 4-5 meters afstand til smittede personer.

Blandet frugt

De seneste år har influenzasæsonen raset gennem en længere periode, og har været værre end de forrige par år. Op mod 50% af befolkningen har været ramt af influenza sidste sæson. Selv når foråret begynder at nærme sig, betyder det ikke nødvendigvis man er sikker endnu. Hvis du allerede nu begynder at indføre den sunde kost kombineret med træning og søvn, kan du afværge influenza og andre virus-sygdomme i fremtiden.

Det du putter i munden, har afgørende betydning for hvor effektivt din krop bekæmper influenza. Skær ned på den fede mad som svækker immunforsvaret, og spis flere fødevarer der øger kroppens immunrespons. Her kommer nogle tips til hvordan du kan styrke dit immunforsvar:

1 Sørg for at du indtager nok kalorier

Der er to grunde til at kalorieindtaget er vigtig for immunsystemet, og at man indtager nok kalorier dagligt, er nok vigtigere end de fleste tror, og specielt hvis man samtidig dyrker motion. Hvis kroppen ikke får de kalorier den har behov for, begynder den at anvende protein som energikilde. Immunsystemet har behov for protein, så hvis kroppen er i underskud svækkes immunsystemet, og du bliver mere modtagelig overfor sygdomme.

Kroppen har brug for kalorier til at danne antistoffer, som sendes afsted når fremmede bakterier forsøger at invadere kroppen. Har kroppen ikke nok kalorier at arbejde med, laver den en prioritering som betyder, at kroppen vitale funktioner som f.eks. hjerte- og lungefunktion får første prioritet. Det vil automatisk svække effektiviteten af immunforsvaret. Det betyder, at du aldrig må springe måltider over, og hvis du gerne vil tabe dig, skal du indføre flere sunde grøntsager, frugter, og mandler til din diæt. (1)

Find ud af hvor mange kalorier din krop har behov for dagligt. Hvis du dyrker motion, skal de kalorier du forbrænder ved den fysiske aktivitet naturligvis erstattes, med mindre du forsøger at lave et kalorieunderskud med henblik på vægttab. Som udgangspunkt har en gennemsnitlig aktiv voksen ca. brug for ca 35 kalorier pr. kg kropsvægt. Er du på slankekur, og går under 1200 kalorier dagligt, svækker du dit immunsystem.

En god måde at øge kalorieindtaget på, og samtidig øge indtagelsen af jern, er at spise tørrede frugter og mandler. De er nemme at have med på farten, jobbet og uddannelsesstedet.

2 Du skal have nok protein

De vigtigste krigere i vores immunsystem er vores T-celler og antistoffer. Disse bliver begge fremstillet af protein, og har konstant brug for nye forsyninger. Hvor proteinen kommer fra, har naturligvis også en vis inflydelse, og det er derfor vigtigt at vælge kvalitetsprotein. De sunde proteiner finder du i magert kød, fjerkræ, fedtfattige mejeriprodukter, æg, fisk, yoghurt, tofu, sojaprodukter, nødder, kerner og bønner. (2)

Mange ved ikke hvor meget protein de har behov for dagligt, så her kommer en lille guideline.

1. Find ud af hvad du vejer.

2. Multiplicer din vægt med nedenstående tal, alt efter hvilken type sport du dyrker, eller hvis du ikke dyrker sport. Formlerne fortæller hvor mange gram protein kroppen har brug for dagligt.

Hvis du dyrker meget styrketræning: Kg x 1,2 - 1,7
Hvis du dyrker meget cardio træning eller løb: Kg x 1.2 - 1.4
Gennemsnitlig aktiv voksen: Kg x 0,8 gram

3 Spis farverigt

Frugter og grøntsager indeholder mange forskellige vitaminer, mineraler og antioxidanter, som kroppen har behov for, men de fantastiske forskellige farver de har, kan noget helt specielt. De kan nemlig forebygge sygdomme.

Fytokemikalier er et naturligt plantekemikalie, der giver frugter og grøntsager deres flotte farve, og beskytter dem samtidig imod sygdomme. Forskningen har fundet ud af, at disse fytokemikalier også kan beskytte mennesker imod forskellige sygdomme.

Fytokemikalier bliver også anvendt til forebyggelse af kræft, og de nedsætter risikoen for hjerteanfald. Der findes mange forskellige typer af fytokemikalier, men du behøver ikke vide andet, end at de er super gode for dig. (3)

Hvis du har en bred palette af farver på din tallerken, får du også en bred vifte af de forskellige fytokemikalier. Hvis du har mulighed for det, så køb økologiske frugter og grøntsager, så du ikke indtager dårlige kemilalier, der kan have den modsatte effekt.

4 Spis Flavonoider

Flavonoider er en gruppe af plante kemikalier der findes i frugter og grøntsager. Sammen med carotenoider, er de ansvarlige for de forskellige fantastiske farver i frugt og grøntsager. Flavonoider er den største gruppe af plante kemikalier, med mere end 6.000 forskellige typer.

Flavonoider er kraftige antioxidanter med anti-inflammatoriske egenskaber, som styrker vores immunsystem. Flavonider kan angribe og uskadeliggør virusens DNA. (4) (5)

Fødevarer rig på flavonider er løg, grøn- og sort te, tomater, soja, broccoli, rødvin, jordbær, grønkål, rosenkål, citrusfrugter, persille, mange krydderier.

5 Spis de nødvendige vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er vigtige, når du gerne vil styrke dit immunforsvar.

A-vitamin er afgørende for, at vedligeholde kroppens krigere i forreste linje, som er slimhinderne i maven, øjene og næsten. A-vitaminer findes i melon, spinat, lever, gulerødder, spuash og søde kartofler.

B-vitaminer (B6, riboflavin og thiamin) fungerer som co-enzymer, der kombineres med enzymer for at blive aktiveret. Få dine B-vitaminer fra nødder, fisk, frø, linser og grønne bladgrøntsager.

D-vitaminer har en afgørende betydning for effektiviteten af immunsystemet. De mest effektive D-vitaminer får du fra solens stråler. De kan også indtages som kosttilskud. (6)

6 Drik nok vand

Alt for mange drikker ikke nok vand i løbet af en dag. Du får ca. 1 liter væske gennem kosten, men derudover har kroppen brug for min. 1,5 liter vand. Hvis du træner har du selvfølgelig brug for endnu mere. Vand får kroppen til at opløse aminosyrer, mineraler, sukker og andre næringsstoffer, så kroppen kan bruge dem. Vand fungerer også som stødpuder i kroppen, og er et godt smøremiddel til dine led. Det er også vandet der transporterer alle affaldsstoffer ud af kroppen, så de ikke ophober sig.

Begræns dit indtag af alkohol. Kroppen bruger de vigtige B-vitaminer, når alkoholen skal nedbrydes.

Spis sundt året rundt, så er kroppen godt rustet til at bekæmpe virus sygdomme.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab