FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Echinacea virkning på immunforsvaret

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-30 12:48:01

Echinacea er en gruppe af vilde blomster, der anvendes for deres evne til, at behandle almindelige forkølelser. Adskillige arter af Echinacea kan anvendes, men de mest almindelige er E. purpurea, E. pallida og E. angustifolia.

Fortalere hævder, at echinacea stimulerer immunsystemet, samt forebygger og behandler øvre luftvejsinfektioner, og somme tider også lettere urinvejsinfektioner. Planten anvendes også til, at fremme sårheling og behandling af eksem, psoriasis og andre hudsygdomme.

Plantens popularitet er stort set begrænset til USA og Europa. I Tyskland bliver det ofte ordineret af læger.

Hvordan fungerer Echinacea?

Hvordan stimulerer Echinacea immunforsvaret? Undersøgelser tyder på, at det stimulerer celler i kroppen, hvis primære funktion er, at bekæmpe invaderende partikler og organismer. Hvide blodlegemer og miltceller øges i antal, når man tager Echinacea, og kroppens kernetemperatur stiger. (1)

Disse egenskaber skyldes en lang række af komplekse stoffer i urten kaldet phenolforbindelser. Kombinationen af disse stoffer styrker immunforsvaret. Bestanddele af roden, blade og blomster indeholder alle de immunstimulerende forbindelser.

Som det er problemet med de fleste videnskabelige undersøgelser om naturmedicin, er undersøgelserne ganske få. De undersøgelser der finder en reduktion i symptomer ved indtagelse af echinacea, er som regel kun testet på et lille antal personer. Echinacea kan købes i dråber og pille form.

Det anbefales, at det indtages fra indtræden af ​​virus-symptomer, indtil 48 timer efter symptomerne forsvinder. Det bør ikke indtages dagligt som en forebyggende foranstaltning. Når du ikke har nogle infektioner eller virus i kroppen, stimulerer Echinacea immunforsvaret unødigt, og nedbryder dets muligheder. Dette resulterer i suppression i immunsystemet, hvilket fører til større risiko for virus og sygdomme i fremtiden. Det anbefales derfor ikke, at tage Echinacea i længere tid end otte uger.

Personer der ikke bør indtage Echinacea

For de fleste mennesker der indtager Echinacea på kort sigt, er urten relativt sikker og ugiftig. Dog kan nogle opleve allergiske reaktioner. Personer der kan være allergiske over for Echinacea, omfatter dem med en historie af astma, høfeber og allergi over for planten af daisy familien. I disse tilfælde bør Echinacea undgås. (2)

Echinacea bør ikke tages af mennesker med auto-immune sygdomme, herunder lupus, sklerose og kollagen lidelser. Dette skyldes den uspecifikke stimulerende virkning, som Echinacea har på immunsystemet, og det kan forværre symptomerne på sygdommen.

Personer med tuberkulose, eller som er hiv-positive, bør også undgå at tage urten, fordi deres nedsatte immunkapacitet, hurtigt kan blive udtømt ved overstimulation.

Derudover advares personer på immunosuppressive stoffer som kortikosteroider eller cyclosporin, at bruge Echinacea. Kortikosteroider og ciclosporin er lægemidler, som normalt bruges efter organtransplantationer, bestemte kræftformer og hos personer med lupus. Brug af Echinacea sammen med immunosuppressive lægemidler, kan resultere i alvorlige sygdomme.

Langtidsbrug af Echinacea, er blevet forbundet med toksicitet til leveren. Echinacea bør ikke indtages sammen med andre lægemidler, der også er toksiske for leveren, såsom anabolske steroider, amiodaron, methotrexat eller ketoconazol. (3)

Som konklusion, kan raske individer intage Echinacea, til behandling af forkølelse på kort sigt. Det er en forholdsvis sikker urt, hvis anvendelse allerede er udbredt i Europa og USA. Du bør dog kun indtage Echinacea, hvis du har symptomer på forkølelse.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred