FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Hvad er inflammation i kroppen?

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-23 11:23:52

Inflammation er kroppens forsøg på, at beskytte sig selv, med det formål at fjerne skadelige stimuli, herunder beskadigede celler i kroppen, og herefter begynde helingsprocessen.

Når der er noget skadeligt, der påvirker en bestemt del af vores krop, starter en biologisk respons, i forsøget på at fjerne det. Det giver symptomer på inflammation, som igen er et tegn på, at kroppen forsøger at hele sig selv.

Inflammation er ikke det samme som en infektion, heller ikke selvom infektionen forårsager betændelse i kroppen. En infektion i kroppen er forårsaget af enten en bakterie, virus eller svamp, mens inflammation er kroppens reaktion på det.

Anatomi - Kroppen med inflammation

Hvordan starter inflammation i kroppen?

Inflammation opstår når væv bliver skadet af bakterier, traumer, toksiner, varme, eller andre årsager. De beskadigede celler frigiver kemikalier, herunder histamin, bradykinin og prostaglandiner. Disse kemikalier får blodkarrene til at lække væske i vævet, der forårsager hævelse. Kroppens respons er, at isolere det skadelige stof hurtigst muligt, så det ikke kommer i kontakt med andet kropsvæv.

Inflammation starter som oftest i tarmsystemet, fordi alt vi putter i munden passerer gennem hele systemet. Årsager til inflammation kan være følgende:

1 Kosten

Kosten er nok uden tvivl det, der er den største årsag til, at inflammation opstår i kroppen. Følgende føde- og drikkevarer kan forårsage inflammation i kroppen. (1) (2) (3) (4)

2 Medicin

Selvom medicin som oftest skal gøre os raske, har det en uheldig indvirkning på inflammation i kroppen. Det er specielt medicin som: (5)

 • Antibiotika
 • Kortikosteroider (smertestillende medicin)
 • Antacida (syreneutraliserende middel)
 • Iboprofen

3 Stress

Stress har en afgørende faktor for, om man får inflammation i kroppen, fordi stress øger niveauet af forskellige skadelige hormoner som: (6)

 • Cortisol
 • Katekolaminer (adrenalin, noradrenalin og dopamin)

4 Hormonel ubalance

Hormonel ubalance i kroppen starter ofte pga. skjoldbruskkirtlen. Fungerer denne ikke normalt, får man en hormonel ubalance der fører til inflammation. Det kan være hormoner som: (7)

 • Østrogen
 • Progesteron
 • Testosteron

5 Infektioner

Infektioner fører til inflammation i kroppen. Det kan være infektioner som: (8)

 • Gærinfektion
 • Tarmbetændelse
 • Bakterie infektion
 • Parasit infektion
 • Oral infektion

Sidst men ikke mindst, manglende motion og søvn. (9) (10) (11)

Inflammation i kroppen starter ofte i tarmsystemet, på grund af de føde- eller drikkevarer vi indtager. Når man gentagne gange beskadiger celler i tarmen, bliver tarmen ude af stand til, at gøre sit arbejde ordentligt. Tarmsystemet kan ikke længere bearbejde og udnytte næringsstoffer og enzymer ordentligt, der er nødvendigt for en god fordøjelse, og ikke mindst for vores immunsystem. Jo mere tarmen udsættes for disse føde- og drikkevarer, jo større er risikoen for inflammation, der kan føre til mange forskellige sygdomme. Inflammation påvirker både dine nerver, organer, led, bindevæv og muskler. Inflammation udløser i sidste ende symptomer på sygdom. Mange kroniske sygdomme udvikles af vedvarende inflammation i kroppen – kronisk inflammation.

Kronisk inflammation kan påvirker stofskiftet pga. overbelastning. På sigt kan det føre til mange andre sygdomme og ældning af kroppen før tid. Det kan blandt andet føre til Type 2-diabetes, åreforkalkninger og endda til kræft.

Det er derfor vigtigt, at vi gør noget for at bevare et velfungerende tarmsystem og immunforsvar. Det du spiser og drikker, kan enten hæmme eller fremme inflammation i kroppen.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har inflammation i kroppen?

Man kan få lavet en C-reaktivt protein test, som måler graden af ​​skjult inflammation i kroppen. Det kan være livsvigtigt, at finde ud af graden af inflammation i kroppen, fordi næsten alle moderne sygdomme er forårsaget af eller påvirket af kronisk inflammation såsom, allergi, hjertesygdomme, fedme, depression, autisme, astma, autoimmune sygdomme, og kræft. (12)

Problemet er, at vi sagtens kan føle os sunde og raske, men indeni ulmer inflammationen, som langsomt men sikkert ødelægger vores organer, og evne til at fungere optimalt.

Når vi nu ved, at inflammation er årsagen til de fleste moderne sygdomme, hvordan kan vi så finde årsagen, så kroppen kommer tilbage i balance? Først er vi nødt til at identificere de udløsende faktorer og årsager til inflammation. Derefter er vi nødt til at nulstille kroppens naturlige immunforsvar og balance. Det gør vi ved, at give kroppen de rette betingelser for, at kunne fungere optimalt.

Gennemgå listen længere oppe på siden, så du bliver bevidst om hvilke faktorer, der kan være årsag til din inflammation i kroppen. Kosten er et rigtig godt sted at starte. Læs her hvordan du skal spise, for at få renset godt og grundigt ud i kroppen, og derved undgå sygdomme.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab