FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Ubehagelige ting der kan ske, hvis du spiser for meget protein

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-23 11:24:39

Du læste rigtig, det er nemlig muligt, at få for meget af noget der er godt.

Kroppen har brug for protein, det er ikke nogen hemmelighed. Protein holder vores muskler glade, giver os et godt stofskifte, og giver os en god mæthedsfornemmelse, så vi ikke bliver sultne en time efter vi har spist. Men ligesom med mange andre fødevarer, er masser af ekstra protein, ikke altid lig med godt for kroppen. Hvis du begynder at spise mere protein end kroppen har brug for, sker der nogle ubehagelige ting for dig og din krop.

Blandet proteinrige fødvarer

1 Du kan få dårlig ånde

Når du skærer dine kulhydrater ned til et absolut minimum (som ofte er det man gør, når man kører efter en kostplan, der er meget høj på protein), går kroppen ind i en tilstand, kaldet ketose. Det betyder, at kroppen begynder at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater. Det er jo fantastisk, når man gerne vil tabe sig eller sænke fedtprocenten, men det gør absolut ikke noget godt for din ånde. Når kroppen forbrænder fedt, produceres kemikalier kaldet ketoner. Det efterlader en ubehagelig lugt fra munden. Lugten kommer dybt inde fra, og kan derved ikke fjernes med en god mundhygiejne, tyggegummi eller mundskyld. (1)

2 Humøret dykker

Hjernen har brug for kulhydrater med alt deres sukkerholdige og stivelsesholdige herlighed, for at stimulere produktionen af det humørregulerende hormon serotonin. Forskningen viser, at hvis du skærer for meget ned på kulhydratindholdet i kosten, bliver du både småsur og lettere irritabel. Personer der lever efter low-carb konceptet, er i meget dårligere humør generelt, end dem der fodrer kroppen med kulhydrater. Forskningen har også vist, at den gruppe der levede efter en kostplan med sunde kulhydrater (komplekse kulhydrater og kulhydrater med resistent stivelse) og lavt på fedt, tabte sig ligeså meget, som den gruppe der levede efter low-carb kostplanen. (2)

3 Dine nyrer kan tage skade

Spiser du en kost meget høj på protein, indtager du også en masse ekstra kvælstoffer. Det sætter nyrerne på overarbejde, fordi de skal filtrere disse kvælstoffer væk fra blodet. Spiser du normale mængder af protein, er det ikke noget problem for nyrerne, men overdriver du indtaget af protein, skal nyrerne arbejde meget hårdere. Det kan over en længere periode forårsage nyreskader. (3)

4 Det går udover din tarmflora

Kyllingebryst og hytteost er rigtig gode fødevarer, når man gerne vil opbygge muskelmasse, men de giver absolut ingen fibre til kroppen. Dit tarmsystem fungerer ikke uden en fiberrig kost, fordi fibre får dit tarmsystem til at arbejde korrekt. Kroppen har brug for 25-35 gram fiber dagligt. Fiber får du gennem komplekse kulhydrater, kulhydrater med resistent stivelse, kornprodukter osv. Hvis denne fødevaregruppe bliver skåret fra, bliver det svært at indtage nok fibre gennem grøntsager og frugter. Det kan give problemer med forstoppelse, oppustet mave og ikke mindst masser af luft i maven. Derudover øger man faktisk også risikoen for tarmkræft, når man ikke sender tarmene på arbejde. (4)

5 Du tager på i vægt

Når man indtager en kost meget høj på protein, kan det kort sigt hjælpe dig til et vægttab. Når man spiser masser af æggehvider og tager proteinpulver, og ikke skærer ned på indtagelse af andre fødevarer, tager man på i vægt i stedet for. En omfattende undersøgelse af 7000 personer viste, at de personer der havde et højt proteinindtag gennem kosten, var 90% mere tilbøjelig til at tage på i vægt og blive overvægtige. Balance i kosten er vigtigere end de fleste går rundt og tror. (5)

Andre bivirkninger ved for meget protein

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab