FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


13 dokumenterede sundhedsfordele ved kaffe

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2021-05-15 16:03:14

Vidste du godt, at kaffe er rigtigt sundt? Kaffe er proppet med antioxidanter og andre gavnlige næringsstoffer, der faktisk kan forbedre din generelle sundhed. Det er godt nyt for kaffe elskerne, som ikke kan komme i gang med dagen uden. Er du en af dem der ikke har lært at drikke kaffe, er det måske på tide du kommer i gang nu.

Undersøgelserne viser, at dem der drikker kaffe drikker, mindsker risikoen for flere alvorlige sygdomme.

Vi har her samlet 13 evidensbaserede sundhedsmæssige fordele ved kaffe. Forskningen i disse undersøgelser er foregået på mennesker og ikke dyr.

Ristede kaffebønner

1 Kaffe forbedrer dit energiniveau, og kan gøre dig klogere

Kaffe indeholder det stimulerende stof koffein, som er det mest anvendte psykoaktive stof i verden. Det  kan derfor give dig et ekstra skub, hvis du føler dig lidt træt og uoplagt.

Når du drikker kaffe, optages koffeinen i dine blodbaner. Det bevæger sig fra blodbanerne og op i hjernen. Når det når til hjernen, blokerer en hæmmende neurotransmitter kaldet adenosin.

Når denne neurotransmitter blokeres, øges mængden af noradrenalin og dopamin fra andre neurotransmittere, hvilket fører til øget frigivelse af neuroner. (1)(2)

Mange kontrollerede forsøg på mennesker viser, at kaffe faktisk forbedrer forskellige aspekter af hjernens funktioner. Dette omfatter blandt andet din hukommelse, humør, årvågenhed, energi niveau, reaktionstid og den generelle kognitive funktion. (3)

Faktum er: Koffein blokerer en hæmmende neurotransmitter i hjernen, hvilket fører til en stimulerende effekt, som øger dit energiniveau, humør og flere forskellige aspekter af hjernefunktionerne.

2 Kaffe øger fedtforbrændingen

Der findes koffein i stort set alle fedtforbrændingsfremmende produkter, man kan købe på markedet i dag, og det er der faktisk en rigtig god grund til.

Koffein er en af de eneste naturlige stoffer i verden, hvor det rent faktisk er videnskabeligt bevidst, at det øger fedtforbrændingen. Adskillige undersøgelser viser, at koffein kan øge dit stofskifte med op til 11%. Hvem kan sige nej til det? Specielt når det er en kaloriefri drikke, hvis man altså ikke bruger mælk og sukker. (4)

Andre undersøgelser viser, at koffein specifikt kan øge forbrændingen af ​​fedt, med helt op til 10% hos overvægtige personer, og op til 30% hos trænede personer. (5)

Disse procenter vil dog mindskes, hos de personer der drikker kaffe hver dag over lange perioder.

Faktum er: Koffein øger både kroppens evne til, at forbrænde fedt og sætter stofskiftet i vejret.

3 Koffein forbedrer den fysiske ydeevne markant

Fordi koffein stimulerer nervesystemet, sender det signaler til cellerne om at nedbryde kropsfedt, men det øger også samtidig adrenalinen i blodet. Adrenalin er et hormon, der er designet til at gøre kroppen klar til intens fysisk anstrengelse. (6)

Koffein gør at fedtcellerne nedbrydes, hvor de bliver frigivet i blodet som frie fedtsyrer, og bliver derfor tilgængelige som brændstof for kroppen.

Det er faktisk slet ikke så overraskende, at koffein kan forbedre den fysiske ydeevne med op til 12%. (7)

Det giver derfor meget god mening, at drikke en stærk kop sort kaffe inden din træning.

Faktum er: Koffein øger kroppens adrenalin niveau, frigiver fedtsyrer fra fedtvæv, som anvendes til energi. Koffein forbedrer betydeligt den fysiske ydeevne.

4 Kaffe indeholder mange gode næringsstoffer

Kaffe er meget mere end blot sort vand. Der findes nemlig rigtig mange gode næringsstoffer i kaffebønner.

En enkelt kop kaffe indeholder:

  • Riboflavin (B2-vitamin): 11% af anbefalet daglig indtagelse
  • Pantothensyre (B5-vitamin): 6% af anbefalet daglig indtagelse
  • Mangan og kalium: 3% af anbefalet daglig indtagelse
  • Magnesium og niacin (B3-vitamin): 2%anbefalet daglig indtagelse

Selv om det måske ikke lyder af så meget, så bliver det alligevel til en hel del, når man drikker 3 kopper kaffe dagligt.

Faktum er: Kaffe indeholder flere vigtige næringsstoffer, herunder riboflavin, pantotensyre, mangan, kalium, magnesium og niacin.

5 Kaffe mindsker risikoen for Type 2-diabetes

Type 2-diabetes er et gigantisk verdensomfattende sundhedsproblem, som i øjeblikket plager omkring 300 millioner mennesker verden over.

Type 2-diabetes betyder forhøjet blodsukkerniveau i forbindelse med insulinresistens, eller manglende evne til at udskille insulin.

Af en eller anden mystisk årsag har kaffedrikkere betydelig mindre risiko, for at udvikle Type 2-diabetes, i forhold til dem der ikke drikker kaffe.

Undersøgelser viser nemlig, at de personer der drikker mest kaffe, har op til 60% lavere risiko for at udvikle denne sygdom. (8) (9)

Ifølge en meget stor undersøgelse hvor der blev sammenlignet data fra mange forskellige studier af 460.000 personer, blev risikoen for at udvikle Type 2-diabetes, mindsket med 7% pr. kop daglig indtagelse af kaffe. Det er ikke så lidt endda. (10)

Faktum er: Flere observationsstudier viser, at de personer der drikker kaffe, har en meget lavere risiko for at få type 2-diabetes, som er en alvorlig sygdom, der i øjeblikket er 300 millioner mennesker verden over der lider af.

6 Kaffe kan beskytte dig mod Alzheimers og demens

Alzheimers sygdommen resulterer i svigtende hjernefunktion og demens. Det viser sig først og fremmest ved dårlighukommelse, og nedsat evne til at fungere i hverdagen. Alzheimers er den hyppigste årsag til demens på verdensplan. Sygdommer rammer normalt kun personer over 65 år, og der findes ingen kur mod sygdommen. Udover at drikke kaffe, mindskes risikoen for Alzheimers hvis man træner og spiser sundt.

Adskillige undersøgelser viser, at kaffedrikkere har op til en 65% lavere risiko for at få Alzheimers sygdom. (11)

Faktum er: Kaffedrikkere mindsker risikoen betydeligt for at udvikle Alzheimers, som er en den største årsag til demens på verdensplan.

7 Koffein kan nedsætte risikoen for Parkinsons

Parkinsons er  en af de almindeligste sygdomme i nervesystemet blandt ældre mennesker. Sygdommen er en kronisk nervesygdom, der nedbryder nervecellerne. Parkinsons sygdom skyldes mangel på signalstoffet dopamin i hjernen. Hjernen skal bruge dopamin til kontrol af bevægelse. Ligesom med Alzheimers, findes der ingen kur mod Parkinsons.

Flere undersøgelser viser, at kaffedrikkere mindsker risikoen for Parkinsons med 50%. I dette tilfælde er det koffeinen i sig selv, der er årsag til denne reduktion. Drikker man koffeinfri kaffe, får man altså ingen beskyttelse mod denne sygdom. (12)

Faktum er: Kaffedrikkere har op til 50% lavere risiko for at få Parkinsons sygdom.

8 Kaffe beskytter din lever

Leveren er et fantastisk organ, der udfører mange forskellige funktioner i kroppen. Mange almindelige sygdomme påvirker leveren, herunder fedtlever, hepatitis med flere. Mange af disse sygdomme kan føre til skrumpelever, hvor leveren stort set er blevet erstattet af arvæv.

Det viser sig, at kaffe kan beskytte dig mod skrumpelever. Mennesker, der drikker 4 eller flere kopper om dagen, har op til 80% lavere risiko for at få skrumpelever. (13)

Faktum er: Kaffedrikkere har en meget lavere risiko for at udvikle skrumpelever, som kan være forårsaget af flere forskellige sygdomme, der påvirker leveren negativt.

9 Kaffe mindsker risikoen for depression

Depression er en alvorlig psykisk lidelse, der desværre rammer rigtig mange danskere.

En omfattende undersøgelse viste, at de kvinder der drak 4 kopper kaffe eller mere dagligt, havde 20% lavere risiko for at blive deprimeret. (14)

I en anden undersøgelse med over 200.000 personer viste, at dem der drak minimum 4 kopper kaffe dagligt, var 50% mindre tilbøjelige til at begå selvmord. (15)

Faktum er: Kaffe mindsker risikoen for at udvikle depression, og kan dramatisk reducere risikoen for selvmord.

10 Kaffe reducerer risikoen kræft

Kræft er den sygdom der fører til flest dødsfald i verden. Kaffe kan mindske risikoen for to forskellige typer af kræft, nemlig lever- og tarmkræft. Leverkræft er den tredje hyppigste årsag til kræftdødsfald i verden, mens tarmkræft er den fjerde hyppigste årsag.

Undersøgelser viser, at kaffedrikkere har op til en 40% lavere risiko for at udvikle leverkræft, og op til 15% lavere risiko for at udvikle tarmkræft. (16) (17)

Faktum er: Lever- og tarmkræft er den tredje og fjerde hyppigste årsag til kræftdødsfald i verden, og kaffedrikkere mindsker risikoen for begge kræftformer.

11 Kaffe mindsker risikoen for slagtilfælde

Man hører ofte, at koffein kan øge blodtrykket i kroppen. Det er også sandt, så man skal derfor være opmærksom på, hvor meget kaffe man drikker, hvis man lider af forhøjet blodtryk. Når det er sagt, øger kaffe ikke risikoen for hjertesygdomme. Undersøgelser viser nemlig, at kaffedrikkere har reduceret risiko for at udvikle hjertesygdomme.

Flere undersøgelser viser også, at kaffedrikkere har op til 20% lavere risiko for slagtilfælde. (18)

Faktum er: Kaffe kan forårsage små stigninger i blodtrykket. Kaffedrikkere har ikke en øget risiko for hjertesygdomme, men en lidt lavere risiko for slagtilfælde.

12 Kaffedrikkere kan leve længere

Fordi dem der drikker kaffe, mindsker risikoen for flere forskellige sygdomme, kan det hjælpe dem til at leve længere. Der er faktisk flere observationsstudier der viser, at kaffedrikkere har en lavere risiko for død.

To forskellige meget store studier viste, at mænd der drikker kaffe, har 20% lavere risiko for dødsfald, og hos kvinder var risikoen 25% lavere. (19) (20)

Faktum er: De personer der drikker kaffe lever længere, og har lavere risiko for tidlig død.

13 Kaffe er en af de bedste kilder til antioxidanter

For de personer der spiser en ganske almindelig dansk kost, kan kaffe faktisk være den sundeste del af menuen, fordi den indeholder en stor mængde antioxidanter.

Faktisk viser nogle undersøgelser, at mange mennesker får flere antioxidanter fra kaffe, end de får både fra frugter og grøntsager. (21)

Vi må hermed konstatere, at kaffe er en af ​​de sundeste drikkevarer på vores planet. Den kan dog på ingen måde erstatte dit daglige vandindtag! En af de vigtigste ting er dog, at kaffen ikke skal drikkes med sukker, da sukker er en af de største dræbere i nutidens samfund.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred