FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


8 ting der udløser lavt stofskifte

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-10-24 12:50:29

Har du svært ved at tabe dig? Så er chancerne for at dit stofskifte er for lavt stor. Mange forskellige faktorer har indflydelse på, om dit stofskifte bremset, og derved bliver for lavt. Den gode nyhed er, at du selv kan gøre meget, for at ændre et lavt stofskifte til et mere normalt stofskifte. Den bedste og hurtigste måde at ændre et lavt stofskifte på, er at træne vægttræning, så din muskelmasse bliver øget. Der er dog mange andre faktorer der spiller ind, når dit stofskifte er for lavt. Læs her, hvordan du kan øge dit stofskifte, og smide de overflødige kilo.

Overvægt kvinde med lavt stofskifte

1 Hormoner i kroppen har stor indflydelse på et lavt stofskifte

Du kan godt bebrejde et lavt stofskifte på dine hormoner, eller rettere sagt, mangel på samme. En naurlig mangel på østrogen receptorer i hjernen, som følge af ældning, kan automatisk få dig til at tage på i vægt, uden at du indtager ekstra kalorier. Du kan blandt andet booste dit østrogen niveau naturligt gennem træning, og hvis du spiser østrogen rige planter og urter som soja og ginseng.

Hormonet testosteron, har også stor indflydelse på et lavt stofskifte. Mængden af testosteron i kroppen falder drastisk når vi ældes, både hos mænd og kvinder. Testosteron hjælper med at regulere din muskelmasse, og flere muskler du har, jo flere kalorier forbrænder du, også mens du sover. D-vitamin kan hjælpe med at booste dit testosteron niveau. D-vitamin findes blandt andet i æggeblommer, laks og andre fede fisk, og ikke mindst når kroppen udsættes for sollys.

2 Stress kan give lavt stofskifte

Når kroppen udsættes for stress, får det kortisol hormonniveauet til at stige. Det er direkte skadeligt for dit stofskifte. Høje niveauer af kortisol i kroppen, får dig til at spise mere, som resulterer i vægtøgning. Når du tager på i vægt, og får mere fedt på kroppen, bliver dit stofskifte endnu lavere. Du kan modvirke stress, ved at undgå personer og situationer der øger dit stress niveau, regelmæssig motion, sund kost med mere.

3 Manglende søvn giver lavt ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­stofskifte

Den rette mængde søvn vedligeholder dit stofstifte. Når din krop mangler søvn, får det negativ indflydelse på dit stofskifte. Kroppen får en enorm trang til hurtig energi i form af simple kulhydrater. Det udløser en negativ kædereaktion. Når du ikke forbrænder de simple kulhydrater du indtager, får det dit blodsukker til at stige (højt insulin niveau). Når insulin niveauet er højt, lagrer kroppen overskydende kulhydrater som fedt. Det resulterer i et lavt stofskifte. For at bryde den onde cirkel, skal du have din kvalitetssøvn hver dag. Undgå at spise mindst to timer inden sengetid. Gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag. Skær ned på dit koffeinindtag, dyrk regelmæssig motion og spis sundt.

4 Fed og usundt mad giver lavt stofskifte

Når du spiser fed og usundt mad, bremser du dit stofskifte, og tager derfor på i vægt. For at ændre denne negative spiral, skal du spise sunde fedtstoffer (olivenolie, nødder og kerner, avocado osv), magert kød (kylling, kalkun, fisk og magert oksekød), og masser af fiberrige grøntsager.

5 Medicin kan give lavt stofskifte

Medicin kan være svært at undgå, og er direkte livsnødvendigt for mange mennesker. Visse medikamenter kan dog forårsage, at dit stofskifte bliver for lavt. Det omfatter blandt andet antidepressiv medicin, diabetes medicin, steroider og hormonbehandlinger. Hvis du har mistanke om, at din medicin ødelægger dit stofskifte, kan du tale med din læge om det. Måske du kan anvende en anden type medicin, ændre din dosis eller indtage medicinen på andre tidspunkter af dagen.

6 At spise for lidt, kan give lavt stofskifte

Hvis du springer måltider over, eller skærer for meget ned på dit kalorieindtag, ødelægger du dit stofskifte. Kroppen går ind i en sulttilstand, hvor stofskifte termometeret bliver skruet helt ned. Et andet stort problem når man springer måltider over, eller når man spiser for lidt er, at kroppen nedbryder muskelvæv for at omsætte det til energi. Når du mister muskelmasse, bliver dit stofskifte endnu lavere. For at bryde denne negative spiral, skal du spise flere mindre måltider i løbet af dagen, det vil holde stofskiftet oppe dagen lang.

7 Manglende motion kan give lavt stofskifte

Manglende motion resulterer i fedtophobninger på kroppen. Det giver lavt stofskifte. Når du træner, skal hjertet pumpe hårdere, for at transporterer blod og næringsstoffer rundt til musklerne. Hvis du vil forbedre dit stofskifte, skal du træne intervaltræning, hvor kroppen forbrænder kalorier mange timer efter endt træning. Regelmæssig motion, og speciel intervaltræning, øger dit stofskifte på sigt.

8 Sygdomme kan give lavt stofskifte

Hvis din skjoldbruskirtel ikke producerer nok hormoner, resulterer det i lavt stofskifte. En rask og sygdomsfri skjoldbruskkirtel er altafgørende for et godt stofskifte. Hvis du oplever problemer med lavt stofskifte, selvom du spiser sundt, dyrker regelmæssig motion og ikke overspiser, kan du bede din læge om at tage en blodprøve. Det kan være et tegn på, at der er noget galt, og din skjoldbruskkirtel er underaktiv. Lægen kan udskrive medicin der kan hjælpe dig, hvis det skulle være tilfældet. Ellers er der ikke andet at gøre, end at fordoble din træningsindsats.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab