FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Lavt stofskifte og vægttab

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-23 11:30:12

Vil du gerne vide hvordan dit stofskifte påvirker din vægt, sandheden om et lavt stofskifte, og hvordan du kan forbrænde flere kalorier?

Det er let at skyde skylden på et lavt stofskifte, når man vejer for meget, men hvad betyder det egentligt, og er et lavt stofskifte virkelig synderen? Og hvis ja, er det så muligt at booste sit stofskifte, så man kan forbrænde flere kalorier?

Det er fuldstændig korrekt, at dit stofskifte er tæt knyttet til din vægt, men i modsætning til hvad mange tror, er det sjældent årsagen til overvægt. På trods af at dit stofskifte påvirker kroppens basale energibehov, er det dit fødevare- og drikkeindtag, der i sidste ende er afgørende for din vægt.

Tyk kvinde der ikke kan knappe sine bukser

Stofskifte og dens betydning for kroppen

Stofskifte er den biokemiske proces, hvor kroppen omdanner det du drikker og spiser til energi. Selv når kroppen er i hvile, har den brug for energi, for at kunne opretholde vitale kropsfunktioner som vejrtrækning, cirkulation af blodet, justere hormon niveauerne, reparere muskler og celler osv.

Det antal kalorier din krop har behov for, til at udføre disse vitale funktioner, kaldes dit basale stofskifte. Flere forskellige faktorer er afgørende for hvor højt dit basale stofskifte er, herunder:

  • Kroppens størrelse og sammensætning. Jo flere muskler man har på kroppen, jo flere kalorier forbrænder man, også i hvile
  • Dit køn. Mænd har normalt mindre kropsfedt og flere muskler i forhold til kvinder, og forbrænder derfor flere kalorier i løbet af en dag
  • Din alder. Når du bliver ældre, falder muskelmassen mens fedtprocenten stiger. Det giver et lavere stofskifte.

Energibehovet til at opretholde din krops basale funktioner, kan man ikke ændre på. Dit basale stofskifte tegner sig for omkring 70 procent, af alle de kalorier du forbrænder hver dag.

Ud over dit basale stofskifte, er der to andre faktorer, der er afgørende for, hvor mange kalorier din krop forbrænder dagligt:

  • Bearbejdning af de fødevarer du indtager (termogenese). Du forbrænder faktisk en del kalorier under denne proces, som udgør mellem100-800 kalorier, af dit samlede daglige kalorieindtag. Kalorieforbruget til denne proces er relativ stabil, og kan derfor ikke ændres meget.
  • Fysisk aktivitet og motion. Enhver bevægelse du laver, tegner sig for resten af de kalorier kroppen forbrænder dagligt. Fysisk aktivitet er den variable faktor, der er afgørende for din kalorieforbrænding. Jo mere du bevæger dig, jo flere kalorier forbrænder du.

Lavt stofskifte og kropsvægt

Mange giver et lavt stofskifte skylden for overvægt. Da stofskiftet er en naturlig proces i kroppen, der automatisk reguleres efter individuelle behov, er skylden for overvægt nok nærmere din egen. Kun i sjældne tilfælde, kan man skyde skylden for en overdreven vægtstigning på et lavt stofskifte. Det kan være specielle sygdomme, eller en underaktiv skjoldbruskkirtel. (hypothyreose).

Når man tager på i vægt, eller har svært ved at tabe sig, er det nok nærmere en kombination af dine gener, den hormonelle balance/ubalance i kroppen, kostsammensætning, livsstil, søvn, fysisk aktivitet og stress, der i virkeligheden er den afgørende faktor. Alle disse faktorer kan resultere i en ubalance i en energiligning der gerne skulle gå op. Du tager på, når du spiser flere kalorier, end du forbrænder - eller forbrænder færre kalorier, end du spiser. Hvilke fødevarer du spiser, har også en effekt på din vægt, så det er altså ikke kalorieindtaget alene, der er afgørende.

Selvom mange mener, at det er meget nemmere for nogle mennesker at tabe sig, vil alle alt andet lige tabe sig, hvis de indtager færre kalorier end de forbrænder.

Stofskifte og fysisk aktivitet

Da du ikke har nogen kontrol over dit basale stofskifte, kan du kun kontrollere din kalorieforbrænding gennem fysisk aktivitet. Jo mere aktiv du er, jo flere kalorier forbrænder du. De personer som siges at have et højt stofskifte, er sandsynligvis bare mere aktive generelt i deres hverdag.

Du kan øge dit stofskifte og forbrænde kalorier ved:

  • Træning (holdtræning, svømning, vandreture, cykling, dans, løb, aerobic intervaltræning og meget mere)
  • Styrketræning. Dette er den mest effektive måde, hvorpå du kan sætte dit stofskifte i vejret. Du opbygger muskler, som forbrænder flere kalorier end fedt, og du forhindrer muskeltab senere i livet
  • Fysisk aktivitet. Det kan være alt fra havearbejde, manuel bilvask, rengøring til fysisk leg med ungerne
  • Spise sundt, og undgå så vidt det er muligt forarbejdede fødevarer, samt alle former for kemikalier i maden (kunstige sødestoffer osv.)
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab