Er proteinpulver sundt?
Proteinpulver og lignende kosttilskud der er til rådighed på markedet, er eksploderet inden for de seneste par år. Det er eksploderet fordi, producenterne ser et potentielt kæmpe marked, og det er med god grund. Rigtig mange elsker deres proteinpulver, som har en fast plads i køkkenskabet. Langt de fleste vil forsvare fordelene ved deres proteinpulver, indtil de bliver helt blå i ansigterne.
Du kan næsten ikke gå ind i et supermarked eller sportsbutik, uden at se mindst to forskellige mærker af proteinpulver. Mange tror bestemt, at proteinpulver er sundt og godt for muskelopbygningen, og samtidig en perfekt kilde til nok protein. Men er det nu også det? Læser man på dåsen, står der jo f.eks., at man får mere energi, markerede muskler, forbedrer de sportslige præstationer, kan tabe sig, og man kan nærmest også få six-pack af det. Det lyder jo alt sammen næsten for godt til at være sandt, og det er det selvfølgelig også. Selvom nogle få af disse produkter måske lever op til det de lover, hvilke konsekvenser har det så for kroppen? Proteinpulver er blevet knyttet til alt fra vitaminmangel til hjerteproblemer.
Vores krop er nemlig slet ikke designet til, at optage protein fra den slags forarbejdede produkter. Proteinpulver er nemlig altid kraftigt forarbejdet, og er ofte opvarmet til det punkt hvor proteinet er denatureret. Det gør det næsten umuligt for kroppen at genkende proteinet, og ikke mindst at optage og anvende det. Resultatet bliver bare højere niveauer af syre og toksicitet i kroppen, som kan føre til en masse uønskede tilstande og ikke mindst sygdomme.
Proteinpulver er ofte fyldt med forskellige konserveringsmidler, genetisk modificerede organismer, allergener og mange syntetiske giftstoffer i form af kunstige sødestoffer. De kunstige sødestoffer der anvendes i proteinpulver er aspartam, saccharin og andre kunstige smagsstoffer. Med andre ord, er proteinpulver proppet med kemikalier. Lyder det stadig sundt i dine ører?
Inden du hopper på den nye fitness trend, kommer der her 8 gode grunde til, hvorfor du måske bør holde dig langt væk fra proteinpulver.
1 Du får ikke en afbalanceret kost
Det er nok den mest almindelige, men også den mildeste sundhedsrisiko ved brug af proteinpulver. Det er stor risiko for, at kosten bliver ubalanceret, når proteinpulver og kosttilskud bliver en del af dine daglige måltider. Dit daglige proteinindtag bliver let for højt, og dermed bliver dit samlede daglige kostindtag uforholdsmæssigt og ubalanceret. Når du bruger protein shakes som en måltidserstatning, får du ikke de ernæringsmæssige fordele som ved et almindeligt måltid mad, når det kommer til vitaminer, mineraler, calcium og andre næringsstoffer. En balanceret kost er nødvendigt for den generelle sundhed og immunsystemet.
Hvis man vælger at tage proteinpulver, skal man sørge for at få den anbefalede daglige dosis af næringsstoffer. Man skal derfor sørge for, at spise masser af grøntsager, sunde omega 3 fedtsyrer, magert protein og fødevarer rig på opløselige fibre.
2 Tab af calcium
Vores kostvaner i Danmark ligger allerede i den meget høje ende, når det kommer til vores proteinindtag. Protein spiller en vigtig rolle, når det kommer til knoglesundhed og muskelopbygning. Undersøgelser har vist, at et for højt proteinindtag resulterer i en stigning af syreproduktionen, som bevirker at kroppen frigiver overskydende calcium. (1)
Får man ikke dækket sit daglige calcium indtag ind, udgør det en alvorlig risiko for dine knogler, som på sigt kan føre til knogleskørhed og nyresten.
3 Vægtøgning
Når man dyrker meget motion, kan proteinpulver hjælpe med at opbygge muskelmasse, og i nogle tilfælde fremme fedttab på kroppen. Det kan dog også give den modsatte virkning, fordi proteinpulver indeholder tilsætningsstoffer, kalorier og kemikalier. Hvis der ikke er sammenhæng mellem det du forbrænder og indtager, kan det i stedet for resultere i en vægtstigning.
Proteinpulver er kendt for at hjælpe personer med at tage på i vægt, så de kan omdanne denne vægtstigning til muskler gennem hård styrketræning. Hvis man indtager proteinpulver, og ikke samtidig får forbrændt nok kalorier gennem sin træning, sætter det sig som fedt på kroppen i stedet for. Bodybuildere tager ofte proteinpulver for at tage på, så deres muskler kan blive større. Hører du ikke til den gruppe, har du slet ikke behov for proteinpulver. Du får rigeligt gennem en normal kost, og måske endda allerede for meget protein.
4 Hjerteproblemer
En kost med et højt proteinindtag kan føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer, herunder hjerteproblemer. Protein pulver i sig selv øger ikke dit kolesteroltal, men hvis du samtidig indtager protein ved alle måltider, er der risiko for, at du får forhøjet kolesterol. (2)
Flere typer kosttilskud og supplementer indeholder faktisk også kolesterol. Du skal derfor være opmærksom på, hvad dine produkter indeholder, specielt hvis du kombinerer proteinpulver, med en kost der har et højt proteinindhold såsom æg.
5 Øget fedtindtag
Proteinpulver, protein shakes og proteinbarer har ofte et relativt højt fedtindhold. Hvis ikke du har en regelmæssig intens træningsrutine, der forbrænder de overskydende kalorier og fedt, er der overhovedet ingen grund til at indtage det.
Kroppen har meget lettere ved at optage protein fra naturlige fødevarer som magert kød, soja og æg.
6 Fordøjelsesproblemer
Proteinpulver, protein shakes og proteinbarer er kendt for at forårsage fordøjelsesproblemer. Disse problemer er dog ikke kroniske, og forsvinder igen når du stopper indtagelsen af det. Det kan forårsage problemer som kramper, forstoppelse, oppustet mave og luft i maven. Specielt hvis du ikke samtidig får dækket dit daglige kulhydratbehov.
Er man laktose intolerant, skal man naturligvis helt holde sig fra proteinpulver, som oftest indeholder valle og kasein.
7 Skjulte ingredienser
Proteinpulver, protein shakes og proteinbarer har sjældent en komplet varedeklaration. Det betyder, at de ofte indeholde ingredienser du ikke er klar over. Det vil ofte være farlige kemikalier i form af kunstige sødemidler og aromaer. (3)
8 Dehydrering
Det er naturligvis vigtigt, at man sørger for at være godt hydreret, når man træner meget. Det kan være rigtigt svært hvis man samtidig indtager proteinpulver. Flere undersøgelser har vist, at proteinpulver kan forårsage dehydrering, afhængigt af forbruget og mængden af træning. Din krop kræver meget mere vand, for at kunne omdanne og forbrænde det overskydende protein.
Der bliver sat stor belastning på nyrerne, hvis man indtager mere protein end kroppen har brug for. Nyrerne skal arbejde meget hårdere, for at behandle den overskydende syre der opstår. Hvis du vælger at anvende proteinpulver, er det vigtigt, at du drikker meget mere vand end du plejer, også selv om du ikke føler du er mere tørstig. (4)