FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Vand – Favoritdrikken i enhver kostplan

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-26 10:56:40

Vand er en fantastisk måde, at udfylde hullerne i maven på imellem måltiderne.

Når den lille sult melder sig, og det ikke er tid til en sund snack endnu, skal du bare drikke et glas vand. Det tager lige den værste sult, og indeholder ingen kalorier.

Vitale organer i kroppen har brug for vand, og fordi vand ikke indeholder kalorier, vil det altid være favoritdrikken i enhver diæt.

Kvinde drikke vand på strand

Hvad er der galt med light eller zero sodavand?

Videnskabsfolk og andre sundhedsmæssige fortalere, giver sodavand skylden for en lang række sygdomme, og også en af årsagerne til den stigende fedme epideimi i Danmark. Sodavand er ikke godt for tænderne, og resulterer ofte i flere huller i tænderne. Sodavand øger risikoen for både diabetes og kræft. (1)

Selv en sodavand om dagen, øger din risiko for at udvikle diabetes. (2)

Grunden til dette er ret enkelt: Det høje indhold af fruktose, som er frugtsukker, og de resterende ingredienser som er natrium og kemikalier. Hvad så med sukkerfri sodavand, som ikke indeholder fruktose? Tja de indeholder bare endnu flere kemikalier end almindelig sodavand.

Mange forskere mener, at disse kemikalier og kunstige sødemidler, i særdeleshed skal undersøges nærmere. Der er en generel enighed blandt personer indenfor den medicinske industri, at kunstige sødestoffer spiller en vis rolle i fedmeepidemien i verden. Kemikalier binder sig nemlig til kroppens fedtceller, og gør dem derved større, og endnu sværre at nedbryde. Kroppen kan ikke nedbryde kemikalier naturligt. De bliver derfor opbevaret i vores fedtceller, for at beskytte kroppens andre celler.

Light sodavand giver en større sultfornemmelse, fordi du indtager en masse tomme kalorier, og de kunstige sødestoffer snyder hjernen, så du får endnu mere lyst til sukker. Nyere forskning tyder nu også på, at indtagelse af light sodavand kan føre til overvægt og fedme. (3)

Er du ikke tilfreds med vand?

Mange mennesker kan ikke lide at drikke almindeligt vand. De synes det er kedeligt, og vil hellere have alt muligt andet. Ligesom med mange andre små livsstilsændringer, er små skridt i den rigtige retning værdifulde. Hvis du drikker to dåser sodavand om dagen, kan du starte med at erstatte den ene med et glas vand i et par uger. Når du har vænnet dig til det, kan du skippe den sidste også. Det er bare en dårlig vane, og fordi så mange voksne drikker sodavand dagligt, smitter det også af på børnene. Du kan jo ikke sige til dem, at de ikke skal drikke sodavand, når du selv gør det hver dag. For at gøre vandet lidt mere interessant, kan du tilføje en skive citron eller lime.

Hvad med kaffe og te?

Kaffe og te som ikke er tilsat sukker eller mælk er rigtig sundt. Der er masser af antioxidanter og vitaminer i både kaffe og mange forskellige typer af te. Indtagelse af kaffe og te kan forebygge flere sygdomme, og også være en god hjælp i kampen mod overflødige kilo. Indtagelse af koffein skal dog ikke overdrives. For meget koffein kan gøre dig nervøs, og påvirke dine binyrer, som igen kan forstyrre din hormonbalance, og bidrage til insulinresistens og vægtøgning. Indtagelse af koffein sent på dagen, og kan også resultere i urolig søvn. Får du ikke din søvn, kan det resultere i både stress og vægtøgning.

Hvad med alkohol?

Alkohol består fortrinsvis af kulhydrater, og bidrager derfor til dit daglige indtag af kalorier. Alkohol er absolut ikke godt, hvis du ønsker at tabe dig. Når du drikker alkohol, sætter du din fedtforbrænding på stand-by, og kalorierne fra dit sidste måltid, bliver lagret på kroppen som fedt. Alkohol får dit blodsukker til at stige, som meget let kan føre til overspisning.

Når alt kommer til alt, er vand det eneste din krop har brug for. Vand hydrerer dine celler, renser din krop, og hjælper dig med, at tabe dig, blive sundere, og føle dig på toppen altid.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred