FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Generte børn, og hvordan man hjælper dem

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-10-22 17:30:47

Mange børn bliver stemplet som værende generte. Hvis du har forståelse for, hvad dette begreb i virkeligheden indebærer, finder du også ud af, at det absolut ikke behøver at være en negativ kvalitet. Generthed kan både være en stor hjælp for nogen børn, mens det kan være et handicap for andre børn, afhængig af hvordan det håndteres.

Genert Pige

Når generthed hjælper børn

Generthed er et personlighedstræk, og må ikke opfattes som et problem. Forskningen har nu bevist, at generthed er genetisk bestemt, og kan være en stor fordel senere i livet. Nogle af de bedste og mest venlige personer der findes, er generte. Generelle træk hos generte personer er, at de er meget opmærksomme, følsomme og lyttende, de er meget private og rolige, og har en udstråling der får andre til at føle sig velkomne, selv om de ikke siger et ord.

Når man har et barn der er genert, skal man ikke komme med undskyldninger, hvis fremmede eller personer de ikke er trygge ved endnu, kommer ind i hjemmet. Der er intet galt i at være genert, og der er faktisk en masse rigtigt i den måde generte børn reagerer på. Alt for mange voksne personer forstår ikke begrebet generthed, og sidestiller det med at barnet har et problem. De mener ofte, at generte børn har et lavt selvværd. Det er dog langt væk fra sandheden, da størstedelen af generte børn faktisk har et stærkt selvværd. De har en indre ro, man ikke ser hos andre børn. Hvis udadvendte børn kunne forholde sig rolige længe nok i selskab med generte børn, ville du måske bemærke dette træk hos generte børn.

Forældre til generte børn, bliver ofte bekymrede, når børnene udviser deres generthed i en menneskemængde. De fleste har tendens til at tænke, er hun bare genert, eller er det et alvorligt problem? Der findes en klar metode til, hvordan man skal tolke det. En genert barn med et sundt og stærkt selvværd, kan godt holde øjenkontakt, og er ofte tilfredse i selskab med sig selv. Generte børn kan godt lege alene, uden de føler sig alene. Hvis et genert barns opførsel generel er god, og det er dejligt at være omkring barnet, og andre er komfortable i hendes tilstedeværelse, er der ingen problemer overhovedet.

Mange generte børn, tænker faktisk meget dybt over tingene, og er forsigtige i deres fremfærd. Det tager dem lang tid, før de åbner op over for en fremmed. De studerer denne person længe, for at finde ud af, om de er værd at få et forhold til. Generte børn har en ekstrem indre fred, hvor deres generthed bare er en metode til, at beskytte denne indre fred på. Når generte børn først varmer op over for andre, er de meget charmerende, og de har ofte en god form for humor.

Generte børn i skolen

Generte børn der starter i skolen, udgør ofte bekymringer hos lærerne. Når forældre bliver kaldt ind til skole hjem samtaler, vil barnets generthed helt sikkert komme på bordet, hvor læreren udviser deres bekymring. Det skal forældre lære at håndtere korrekt. Hvis læreren siger: "Hun er godt nok meget genert, er hun ikke?" Kan forældrene svare "Jo, hun er reserveret" Når det så senere i samtalen bliver bragt på banen igen med "Hun er meget stille og forsigtig" Kan man sige "Ja, hun er meget rolig og fokuseret". Generthed skal opfattes som et positivt træk, og mange af de mest indflydelsesrige personer i verdenshistorien, har været meget generte gennem hele deres opvækst, fordi de besidder noget udadvendte børn besidder. Det er der desværre bare ikke mange, der har forståelse for, mest på grund af uvidenhed. Hvis lærerne giver de generte børn noget tid, finder de ud af, at de faktisk er dejlige elever.

Når generthed er et handicap for børn

Hos nogle børn, er generthed er en manifestation af indre problemer og konflikter, frem for indre fred. Dette barn er meget mere end bare genert. De undgår øjenkontakt, og udviser en masse adfærdsmæssige problemer. Andre børn befinder sig ikke godt i deres selskab, fordi det ikke er behageligt for dem. Hvis man dykker dybere ned i disse børns indre, findes der en masse vrede og frygt, og ingen fred eller tillid. Man opdager ofte, at disse børn har en god grund til deres vrede. Disse børn har brug for professionel hjælp.

Hvad kan man gøre for at hjælpe generte børn?

Forældre til generte børn spekulerer ofte på, hvad de skal gøre ved deres barns generthed. Er det bare en forbigående fase? Skal barnet opmuntres til at blive mere udadvendt? Er der måske alvorlige underliggende problemer?

Du skal give din lille guldklump et kæmpe knus, fordi du er blevet velsignet med en fantastisk skabelse. 

Du skal erkende, at du har et følsomt, dybt omsorgsfult og reserveret barn, der tager lang tid om at varme op overfor fremmede, barnets tilgang til sociale relationer er forsigtigt, men du har generel en glad og tilfreds dreng eller pige. Sæt pris på dit unikke barn, som bemærker sociale nuancer, som andre børn ikke ser. Verden bliver et bedre sted, pga. børn som ham eller hende. Jo mere du prøver at trække barnet i den anden retning, jo mere trækker barnet den anden vej. 

Det er fristende for mange, at forsøge at gøre barnet mere udadvendt. Det fungerer bare ikke. Du kan ikke trække et barn ud af generthed. Det bedste du kan gøre for barnet er, at skabe et behageligt miljø, der giver plads til at udvikle barnets sociale personlighed naturligt. Udvis empati for dit barns bekymringer og følelser. Hvis du giver udtryk for, at der er noget galt med deres måde at reagere på, bliver barnet endnu mere usikker.

Du må ikke sige til andre eller til barnet, at han eller hun er genert. Når barnet hører det, tror de der er noget i vejen med dem. Hvis du har behov for et ord, til at beskrive dit barn med, kan du anvende privat, omsorgsfuld eller forbeholden. Hvis du fortæller andre, at dit barn er meget genert, påvirker det også den måde de behandler dit barn på.

Vær en god rollemodel for dit barn. Børn lærer meget ved at kigge på os. Når du udviser selvtillid, venlighed, og hjælpsomhed over for fremmede mennesker, viser du barnet, at du har en afslappet holdning til sociale interaktioner, med folk du ikke kender så godt.

Lær barnet at give udtryk for sine behov i sociale situationer. Alle børn har brug for tillid til, at de kan håndtere, de situationer der opstår, når forældrene ikke er i nærheden. Dette er især vigtigt, når jævnaldrende begynder at drille eller mobbe.

Generte børn vælger ofte deres venner med omhu. De ved nøjagtig hvem de gider bruge deres tid på, og hvem de ikke gider lege med. Det er ikke vigtigt, at børn har en masse bekendtskaber. Få rigtig gode venner, er bedre end en masse bekendte. Hvis deres rigtig gode ven ikke er i skole en dag, leger barnet måske hellere alene, og det er der ikke noget galt i. Man skal ikke tvinge børn til at lege med andre, hvis de ikke har lyst til det.

Skal I besøge tante Anna, som barnet ikke kender særlig godt, men du vil gerne have, at dit stille barn gør et godt indtryk på hende, må du aldrig sige "Du skal ikke være så genert, tante Anna bider jo ikke." Det får helt sikkert barnet til at klappe i som en østers. Sørg for at opmærksomheden ikke er på barnet, så du giver ham eller hende plads og tid til, at opbygge tillid til tante Anna. En god bro til kommunikation kunne være kort- eller brætspil, lave tegninger eller en anden interesse barnet har.

Du må ikke tale for barnet. Hvis nogen stiller dit barn et spørgsmål, og barnet er for genert til at svare, må du ikke tage over, og svare for barnet. Det er vigtigt, at barnet selv når til et stadie, hvor de er trygge ved at svare fremmede.

Du må aldrig udstille et genert barn

Mormor og Morfar kommer på besøg, og du glæder dig til at vise dem, hvor dygtig din søn eller datter er blevet til f.eks. dans, klaverspil, sang eller andet. Du må bryde ind over barnets komfort zone, og bede dem om at opvise med noget, uden de selv har givet dig deres tilladelse. Nogle børn er født kunstnere, og elsker at optræde foran et publikum. Andre har en mere forsigtig tilgang til udvikling af deres færdigheder. De vil måske kun i starten spille på klaver, når der ikke er nogen der lytter med. Næste stadie er at spille for forældrene, fordi de ved at det ikke gør så meget, hvis de laver en fejl her og der. Det kan være et meget stort spring for dem, at spille foran et publikum. Det er noget de selv skal blive klar til, og på ingen måde presses ud i.

Den gode nyhed er, at de fleste børn kan lære at håndtere deres sociale angst, så de fungerer fint i grupper med andre, og de lærer med tiden også at sige deres mening. De har bare brug for lidt ekstra støtte. Faktisk betegner næsten halvdelen af ​​alle voksne sig selv som "generte", og mange flere siger, at de var "generte" som børn. På trods af det, føler de voksne sig ikke social akavede i dag. De har formået at opbygge en tillid til, at de med succes kan håndtere de fleste situationer, de bliver udsat for gennem livet.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Cardiotræning før eller efter styrketræning?
Kickstart din fedtforbrænding
Fakta om bryster