FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Første skridt til vægttab

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-12-07 14:20:54

Hører du til en af de personer der har været overvægtig det meste af livet? Så ved du hvor svært det er at finde motivationen til at komme i gang med vægttab, træning og kostomlægning. Det er alt for let at finde undskyldninger for hvorfor det ikke lige bliver i dag.

Hvis du er træt af undskyldninger, og ikke mindst træt af at være overvægtig, kommer der her nogle tips til hvordan du kan blive motiveret, og endelig komme i gang med at tabe dig. Husk på, at forandringer som livsstilsændringer er lette, hvis bare du er modtagelige overfor dem.

Kvinde med succesfuld vægttab

Mennesker er forskellige, og vi har alle forskellige ting der motiverer os. Hvis du endelig er klar til at ændre dit liv for alvor, skal du starte med at skrive dine mål ned. Hvor meget vil du gerne tabe dig, og tidsrammen for dit vægttab. Det er selvfølgelig fuldstændig urealistisk, hvis du tror du kan tabe dig fem kilo om ugen, så dine mål skal også være realistiske.

Et hurtigt vægttab, fører som regel bare til en hurtig vægtforøgelse efter endt slankekur. Denne yo-yo effekt skal vi for hver en pris undgå. Det handler i bund og grund om en livsstilsændring man kan leve efter resten af livet, uden at gøre livet for surt at leve.

Første skridt på vejen er at du er realistisk med dine vægtabsmål. Du har måske set Biggest Loser/Tab og vind i fjernsynet, og det er ikke deres vægttabsmål du skal gå efter. De er omgivet af nogle af de bedste personlige trænere i verden, og de træner op til 8 timer om dagen, og indtager kun ca. 1200 kalorier dagligt. Det er jo fuldstændig umuligt for folk i den virkelige verden med job og familieforpligtigelser. I den virkelige verden bliver vi også konstant udsat for alverdens fristelser dagligt, som vi skal lære at håndtere korrekt. Skriv ned hvor meget du ønsker at tabe dig hver uge. For mænd bør det ikke være mere end 2-2,5 kilo og for kvinder 1-2 kilo.

Du har helt sikkert hørt udtrykket ”Du er hvad du spiser”, og det er så sandt som det er sagt. Det du vælger at putte i munden, er altså altafgørende for din succes med dit vægttab. Derfor er det en nødvendighed, at du starter dit nye liv med sund ernæring. Motion er vigtigt, men du kommer ikke i mål med motion alene. Du bliver nødt til at ændre dine spisevaner. Start med at tælle de kalorier du indtager hver dag. Hvis du normalt indtager 3000 kalorier pr. dag, skal det sættes ned til under 1800 kalorier om dagen. Med tiden skal det sættes helt ned til 1200 kalorier om dagen, mere har du ikke brug for. At tælle kalorier er ikke specielt sjovt, men det giver dig også et indblik i hvor mange kalorier der rent faktisk er i hver fødevare. Det kan hjælpe dig senere hen, når du bliver fristet af en marsbar. Så spørger du ligepludselig dig selv, om det nu virkelig også er det værd, fordi du ved du skal træne 1,5 time for at forbrænde den. En anden bonus er, at når du finder ud af mængden af kalorier i visse fødevarer, vil du automatisk blive i stand til at tage mere sunde beslutninger om hvad du vælger at putte i munden.

Når du sætter en grænse for dine daglige kalorieindtag, skal du vide det er umuligt at gå fra 3000 til 1000 kalorier om dagen. Hvis du gør det, sætter du dig selv op til at fejle. Du bør aldrig sætte din grænse til under 1200 kalorier om dagen. Du vil føle dig sulten hele tiden, for ikke at tale om sukkertrangen der banker på konstant. Dit kalorieindtag skal gradvist sættes ned, så maven automatisk får tid til at trække sig sammen, så du ikke føler dig sulten hele tiden. Inden du går i gang med din nye livsstil, skal du altså finde ud af hvor mange kalorier du rent faktisk indtager nu. Brug et par dage på det, så du har en indikator for hvor meget du kan sætte det ned af gangen. Du vil hurtigt begynde at tabe dig når kalorieindtaget bliver sat ned. Hvis du så også spiser sunde gode fødevarer i stedet for forarbejdede fødevarer, sukker og junk-food, sætter du samtidig din forbrænding op.

Skriv ned hver dag hvad du spiser, også hvis du falder i med noget usundt. Det lærer dig hvor dine svage sider er. Tænk over hvad du spiser, og ikke mindst hvor mange kalorier det indeholder. Det betyder ikke at du aldrig kan spise en is eller et stykke kage igen, du skal bare sørge for at spise sundt resten af dagen, så du ikke overstiger din kaloriegrænse.

Udskift dine normale snacks med sunde snacks som frugt, grøntsager, kerner og nødder. Nogle frugter er bedre for vægttab end andre. Smid de usunde fødevarer ud, så du ikke er omgivet af fristelser hele tiden. Hvis du normalt spiser tre store måltider om dagen, skal de deles op i 5-6 mindre måltider. Dette vil øge dit stofskifte, så du forbrænder flere kalorier i løbet af dagen. En god tommelfinger regel er, at du skal spise noget ca. hver 2-3 time. Drik masser af vand hele dagen igemmen. Vand mætter også så du vil føle dig mindre sulten. Vi har brug for minimum 8 glas vand om dagen. Drop sodavand og saftevand, så du ikke spilder dine kalorier på drikkevarer, og det gælder også drikkevarer uden kalorier der indeholder kunstige sødemidler. Hvis du normalt kun kan drikke kaffe med sukker og mælk, kan du skifte kaffen ud med grøn te i stedet for. Grøn te kan nemlig hjælpe dig et vægttab på flere forskellige måder.

Når du begynder at mærke en forskel på din krop, om det er vægttab eller tøjet der pludselig hænger lidt på kroppen, får du en rigtig god følelse i kroppen, og du vil blive mere motiveret til at fortsætte. Det er præcis på dette tidspunkt, at det er en god ide at tilføje motion til din livsstilsændring. Motion frigiver endorfiner til hjernen som giver dig en form for lykkefølelse, og du forbrænder en masse kalorier og ikke mindst fedt. Hvis ikke du har mulighed for at gå i træningscenter, kan du sagtens træne derhjemme. Du kan gå lange ture, lave mave- og armbøjninger, squat osv. Lidt motion er bedre end ingenting husk det. Motion er altid hårdt i begyndelsen, men hvis du gør det 1/2 time hver dag i 1 uge, vil du allerede mærke en lille forskel både på din vægt og energiniveau. De fleste mennesker elsker de ændringer de ser og føler, og ønsker for alt i verden at fortsætte med det.

Husk på, at når du dyrker motion,  har du brug for både at øge tiden og intensitet gradvist, hvis de gode resultater skal opnås i fremtiden. Start langsomt ud men være konsekvent. Hvis du går/løber/cykler/svømmer/danser 1/2 time hver dag i den første uge, skal det øges til 40 minutter den næste uge. Alternativt ellers kan du lave 25 armbøjninger og mavebøjninger istedet for 15. Husk at din træning både skal indeholde cardio og styrketræning. Du forbrænder flere kalorier på den måde, og holder både dit hjerte og dine muskler sunde.

Hvis du kan finde pengene til det, er det en rigtig god ide at kontakte en ernæringsekspert og en personlig træner. De kan lægge kostplaner og træningsplaner designet specielt efter dine behov, og holde dig motiveret gennem hele din rejse mod en sundere liv.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab