FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Skal man lave cardio-træning før eller efter styrketræning?

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-10-23 17:52:40

Der findes ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål. Uanset om du udfører din cardio- og styrketræning på samme dag, eller i en bestemt rækkefølge, er det mere eller mindre et spørgsmål om præference. Kun en evaluering af din målsætning med din træning, kan give dig et kvalificeret svar på, i hvilken rækkefølge du bør udføre cardio- og vægttræning.

Kvinde der træner med håndvægte

Faktorer

Hvis dit primære mål med din træning er, at forbedre din kondition og generelle sundhed, er rækkefølgen og timingen af ​​din cardio- og styrketræning i virkeligheden op til dig selv. Hvilken rækkefølge har du det selv bedst med.

Hvis dit primære mål er kalorieforbrænding, reducere din fedtprocent, eller at få en bedre kondition og udholdenhed, er det vigtigt, at du laver din cardio-træning før din vægttræning, mens dine muskler stadig er friske.

Hvis du derimod ønsker, at opbygge muskelstyrke og muskelmasse, skal du lave din styrketræning før din cardio-træning.

Overvejelser

Når du vælger at kombinere din cardio- og styrketræning på samme dag, kan rækkefølgen af ​​dine træningsaktiviteter skifte fokus fra udholdenhed den ene dag, til styrke til næste dag. En intens og hård vægttræning før din cardio-træning, øger potentielt mængden af den fedt du forbrænder i løbet af din cardio aktivitet.  

Det kan også hjælpe til med at reducere ømhed i musklerne. Hvis man laver en hård vægttræning først, kan kroppen være for træt til at udføre en cardio-træning med høj intensitet. Det betyder så, at man ikke får forbrændt de kalorier man gerne vil. 

Cardio-træning efter din styrketræning, kan ligeledes påvirke din form i negativ retning, og øge din risiko for skader. De forskellige risici er afhængige af intensiteten, og varigheden af hver træningsform.

Fordele

Både cardio- og styrketræning, er vigtige faktorer for at komme i form, og forbedre din generelle sundhed. Cardio-træning forbedrer din kondition, udholdenhed, humør, giver vægttab, styrker dit immunforsvar, reducerer adskillige sundhedsrisici, og styrker dit hjerte. Styrketræning giver dig stærkere knogler, stærkere  muskler, giver en god balance i kroppen og giver dig et mental overskud.

Hvis du kombinerer cardio- og styrketræning, opnår du uanset rækkefølgen af de to, store helbredsmæssige fordele, og en sund balance i din træning. Hvis det passer dig bedst at udføre begge træningsformer på samme dag, gør du det bare i den rækkefølge, der passer bedst til dig.

Anbefalinger

Anbefalingen er cardio-træning 5 gange om ugen, kombineret med en full-body workout to gange om ugen. To fridage om ugen, giver din krop de bedste betingelser for at restituere. Du opnår de bedste træningsresultater, når du giver kroppen den hvile den har behov for.

Træn aldrig de samme muskelgrupper to dage i streg, og husk udstrækning efter træning.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Stofskifte og kroppen banner
Væksthormon og testosteron banner
Overtrænet kvinde på kondicykel