FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


For højt stofskifte (Hyperthyreose)

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-10-23 14:56:41

For højt stofskifte skyldes en overaktiv skjoldbruskkirtel. For højt stofskifte sker, når skjoldbruskkirtlen har en overproduktion af de metaboliske hormoner thyroxin (T4) og trijodtyronin (T3).

Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel placeret i halsen under adamsæblet. Det latinske ord er thyreoidea.

Stofskiftehormonerne triiodthyronin (T3) og thyroxin (T4) bliver begge produceret af skjoldbruskkirtlen. Frigivelsen af stofskiftehormonerne fra skjoldbruskkirtlen reguleres af det thyreoidea stimulerende hormon, TSH, som kommer fra hypofysen. Stofskiftehormonerne sørger for kroppens energiomsætning, og er livsvigtige for kroppen.

Kvinde med for højt stofskifte 

Hyperthyreose, også kaldet tyreotoksikose, sætter stofstiftet i vejret. Sygdommen rammer flere kvinder end mænd.

I de fleste tilfælde for personer med for højt stofskifte, vil skjoldbruskkirtlen også være forstørret. Forstørrelse af skjoldbruskkirtlen kaldes struma. Struma kan dog både føre til lavt stofskifte og for højt stofskifte.

Forskellige typer af hyperthyreose?

Der findes tre forskellige sygdomme, der alle har relation til for højt stofskifte.

Diffus struma, også kaldet Graves sygdom

Graves sygdom er den mest almindelige type af hyperthyreose, og er en autoimmun stofskiftesygdom.

Skjoldbruskkirtlen vil normalt være lidt hævet, og de fleste personer med denne type af hyperthyreose, kan også have forskellige typer af øjenproblemer. Symptomerne på Graves sygdom kan være irriterede øjne, følelse af tørhed i øjnene, udstående øjne, besvær med at lukke øjenlågene og ser dobbelt i nogle tilfælde. Øjenproblemer er mere almindelige hos rygere, end hos ikke rygerne.

Struma nodosa toksika, også kaldet knudestruma

Denne tilstand er ikke autoimmun, og ses oftest hos ældre personer. Skjoldbruskkirtlen er forstørret, uensartet i form og knudret. I nogle tilfælde kan en tumor være årsagen til for højt stofskifte, men den er i de fleste tilfælde godartet. Denne sygdom er ikke generelt forbundet med øjenproblemer.

Subakut thyreoiditis, også kaldet De Quervain's thyroiditis

Denne sygdom er sjælden, og derfor en sjælden årsag til for højt stofskifte. Den er oftest forårsaget af betændelse i skjoldbruskkirtlen, som sandsynligvis skyldes en virusinfektion.

Betændelsen forårsager en forøgelse i frigivelsen af ​​hormoner, der er blevet lagret i skjoldbruskkirtlen. Dette forårsager midlertidige symptomer på højt stofskifte (hyperthyreose), sammen med ømhed og hævelse af skjoldbruskkirtlen. Sygdommen er midlertidig, og går derfor væk af sig selv igen.

Hvordan får man for højt stofskifte (Hyperthyreose)?

Årsagerne til hyperthyreose, er stadig uklare. Midlertidig antages det, at arvelige og miljømæssige faktorer kan have indflydelse på sygdommen.

Ud over infektioner, forekommer det mest sandsynligt, at miljømæssige faktorer såsom rygning, stress, visse typer medicin, høj og lav indtagelse af jod kan være årsagen til hyperthyreose.

Symptomer på for højt stofskifte (Hyperthyreose)?

Har man for højt stofskifte, påvirker det alle organerne i kroppen, og alle kroppens funktioner bliver hurtigere. Symptomerne på for højt stofskifte kan være en eller flere af nedenstående:

 • Nervøsitet
 • Rastløshed
 • Rysten på hænderne
 • Hjertebanken
 • Intolerance over for varme
 • Svedig hud
 • Vægttab på trods af øget kalorieindtag
 • Dårlig søvn
 • Hyppig og løs afføring
 • Uregelmæssig menstruation   

Hvad kan man selv gøre, når man har for højt stofskifte?

Det du selv kan gøre, for at afhjælpe problemet er:

 • Spis sundt og varieret, og gerne masser af fisk
 • Stoppe med at ryge
 • Undgå kosttilskud med højt indhold af jod
 • Undgå medicin

Hvordan stilles diagnosen for højt stofskifte (Hyperthyreose)?

Hvis lægen har mistanke om, at du lider af for højt stofskifte, vil han undersøge halsen for en forstørret skjoldbruskkirtlen, og muligvis også kigge efter mulige øjenproblemer.

Der vil blive foretaget blodprøver, der viser niveauet af TSH hormonerne, T4 samt T3. Blodprøven kan meget let at af- eller bekræfte mistanken om en stofskiftesygdom.

For at bestemme den nøjagtige årsag til for højt stofskifte, kan det være nødvendigt, at foretage en ultralydsundersøgelse eller skanning. Man kan også måle TSH receptor antistoffer for at afgøre, hvilken type af for højt stofskifte man har.

Behandling af for højt stofskifte

En person med sygdommen for højt stofskifte, kan normalt behandles ambulant.

Der er tre forskellige typer af behandling til rådighed. Medicinsk, operation og behandling med radioaktivt jod.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab