FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Hvad er Graves' Sygdom?

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-10-23 15:00:28

Graves' sygdom er en sygdom i immunsystemet, som resulterer i en overproduktion af stofskiftehormonerne fra skjoldbruskkirtlen (hyperthyreose).

Stofskiftehormonerne sørger for kroppens energiomsætning, og livsvigtige for os. Graves' sygdom er den mest almindelige årsag til for højt stofskifte (hyperthyreose). Graves' sygdom kan ramme alle i forskellige aldre, men er mest almindelig hos kvinder i alderen 20-50 år. Graves' sygdom er ofte en arvelig tilstand. Det betyder nødvendigvis ikke, at andre familiemedlemmer lider af samme sygdom, eller har for højt stofskifte. De kan eventuelt have andre autoimmune sygdomme som f.eks. diabetes, leddegigt (Reumatoid artritis) eller (myasthenia gravis).

Kvinde med Graves sygdom

Graves' sygdom er også en autoimmun sygdom. Hos raske personer danner immunsystemet normalt antistoffer (små proteiner der rejser gennem vores blodbaner), der angriber bakterier og virus i kroppen. Har man en autoimmun sygdom, betyder det at kroppen danner antistoffer mod kroppens eget væv. Hvis du har Graves' sygdom, danner kroppen antistoffer imod skjoldbruskkirtlen. Disse antistoffer stimulerer skjoldbruskkirtlen til at producere for meget thyroxin T4. Alle autoimmune sygdomme i skjoldbruskkirtlen, kan medføre for højt stofskifte, men årsagerne kan være forskellige.

Har man Graves' sygdom, vil skjoldbruskkirtlen normalt være udvidet, hvilket medfører en hævelse i halsen, også kaldet struma. Øjnene bliver også berørt i omkring halvdelen af ​​tilfældene, når man har denne stofskiftesygdom. Hvis øjnene berøres af sygdommen, bliver de skubbet fremad (udstående øjne). Det kan forårsage ubehag, og øjnene løber ofte i vand. Der kan opstå problemer med musklerne i øjet, som kan føre til, at man ser dobbelt. Det skyldes at antistofferne bliver rettet imod de muskler, bindevæv og fedt, der er placeret bag ved øjet. Man ved ikke nøjagtig hvor i øjet antistofferne rettes imod, eller hvilke antistoffer der er tale om.

Risikofaktorer for at udvikle Graves' sygdom?

En risikofaktor er noget, som øger sandsynligheden for udvikling af en tilstand eller sygdom. Disse risikofaktorer kan have indflydelse på udvikling af Graves' sygdom.

 • Køn (Hvor hver mand der lider af sygdommen, er der 7 kvinder der har den. Kvinder har altså større risiko for at udvikle Graves 'sygdom)
 • Genetisk (Er man i familie med personer der har Graves' sygdom, eller andre autoimmune sygdomme, er man mere tilbøjelig til selv at udvikle det)
 • Alder (Sygdommen udvikles oftest, når man er over 20 år)
 • Mental stress
 • Rygning
 • Graviditet

Mulige komplikationer af Graves' sygdom?

Komplikationer af Graves' sygdom kan være følgende:

 • Hjerteproblemer (hurtig hjerterytme, hjerteflimren, hjertesygdomme, ineffektiv hjerte hvor der ikke bliver pumpet blod nok rundt i kroppen). Med den rette form for behandling, kan disse komplikationer vendes
 • Knogleskørhed (hvis man ikke kommer under behandling, bliver knoglerne svage. Det kan udvikle sig til knogleskørhed, fordi calcium- og mineralniveauerne i knoglerne bliver for lave. Overproduktion af stofskiftehormonerne forstyrrer kroppens evne, til at optage calcium i knoglerne
 • Delirium, forvirring og høj feber

Hvordan bliver Graves' sygdom diagnosticeret?

Graves' sygdom bliver diagnosticeret ved en fysisk undersøgelse hos lægen. Lægen undersøger patientens øjne (for at se om de er svulmede eller irriteret), han undersøger skjoldbruskkirtlen (for at se om den er hævet eller forstørret), han kontrollerer blodtryk og puls, han undersøger hænderne for rysten, samt spørger ind til symptomer med mere. Der kan foretages en blodprøve, for at bestemme niveauet af TSH hormonerne.

Der findes ingen medicinsk eller anden form for behandling imod Graves' sygdom pt, der kan stoppe patientens immunsystem i at angribe skjoldbruskkirtlen. Dog kan meget gøres meget, for at lette symptomerne, og sænke produktionen af stofskiftehormonerne.

Symptomer på Graves' sygdom

Graves' ophthalmopati

Har man Graves' sygdom, vil øjnene også blive berørt i ca. 50 procent af tilfældene. I ca. 30 procent af tilfældene, udviser man symptomer på sygdommen Graves' ophthalmopati. Det bevirker, at øjnene bliver skubbet fremad (udstående øjne). Det kan forårsage ubehag, og øjnene løber ofte i vand. Der kan opstå problemer med musklerne i øjet, som kan føre til, at man ser dobbelt. Det skyldes at antistofferne bliver rettet imod de muskler, bindevæv og fedt, der er placeret bag ved øjet. Man ved ikke nøjagtig hvor i øjet antistofferne rettes imod, eller hvilke antistoffer der er tale om.

Behandling af Graves' ophthalmopati

 • Tørre øjne kan behandles med øjendråber i dagtimerne, og evt. en gel om natten, så øjnene ikke tørrer ud under søvn.
 • Medicin for at reducere hævelse bag øjnene
 • Øjenkirurgi
 • Briller kan korrigere dobbeltsyn
 • Brug af solbriller
 • Sove med hovedet højt, kan reducere symptomerne

Graves' dermopathy

Denne sygdom er meget sjælden, men kan ramme personer med Graves' sygdom. Graves' dermopathy, giver sig udslag i rødme og fortykkelse af huden, oftest på skinnebenene eller oven på fødderne. Teksturen af den berørte hud, kan ligne en appelsinskræl.

Denne tilstand skyldes en ophobning af visse kulhydrater i huden. Langt de fleste personer, der udvikler Graves' dermopathy har også Graves' ophthalmopati.

Behandling af Graves' dermopathy, er normalt sigtet mod at korrigere den overaktive skjoldbruskkirtel, som er ansvarlig for Graves' sygdom. Du vil også rådes til, at stoppe med at ryge, og for at undgå yderligere traumer på huden.

Behandling kan omfatte:

 • Kortison cremer for at reducere inflammation
 • Kortison indsprøjtninger
 • Kompressionsstrømper
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab