FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


4 nemme måder at forlænge dit liv på

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-20 11:19:53

Lev længere med disse simple tips

Nu tænker du måske, at uanset hvad det end måtte være, er det helt sikkert noget der er krævende, men der tager du fejl. Vi taler ikke om en kostændring, fysisk aktivitet, eller en magisk eliksir der hævder at kunne give evigt liv. Disse små simple ændringer i dit liv, kræver ikke noget energi fra dig, og tager slet ikke lang tid at udføre. Hver eneste af disse ændringer er bakket op af troværdige forskningsresultater, og kræver et minimum af din tid dagligt.

Sund ældre par på deres cykler

4 enkle tips til hvordan du kan forlænge dit liv

1 Ring til en ven

Motion, rygestop og moderat alkoholindtag, har altid været vigtige skridt mod et langt og sundt liv, men nye undersøgelser viser, at det er langt fra den eneste metode til at opnå netop det.

Undersøgelser viser, at mennesker med stærke sociale relationer øger deres chancer for at overleve over en vis tidsperiode med 50 procent. Det ligger derfor på samme niveau som rygestop, og er næsten dobbelt så gavnligt som fysisk aktivitet.

Sociale relationer, både kvaliteten og mængden af dem, har afgørende betydning for din mentale sundhed, fysiske sundhed og risikoen for at dø for tidligt. Undersøgelser viser, at dine sociale relationer har både kort- og langsigtede indvirkninger på din generelle sundhed. (1) (2) (3)

Når man har et godt socialt netværk med gode venner, kan man altså forlænge sit liv betydeligt. Mangel på sociale relationer, er faktisk lige så slemt som at ryge 15 cigaretter om dagen.

Et velfungerende socialliv giver en mening med livet, og man har også større tendens til at passe bedre på sig selv, når man har gode sociale relationer.

2 Brug tandtråd dagligt

De milliarder af bakterier der lever i munden på os, påvirker utvivlsomt sundheden for vores tænder og tandkød, men kan de også give problemer for vores hjerte og blodkar? Kan en god mundhygiejne forebygge hjerte- og karsygdomme? Forestillingen om, at problemer i munden forårsager sygdomme andre steder i kroppen, giver faktisk god mening, men har førhen været svært at bevise. Flere typer af bakterier forårsager parodontoses og plak. Disse bakterier kan føre til hjerteanfald. Bakterier i munden kan skade vores blodkar og forårsage blodpropper. Det sker fordi der bliver frigivet giftstoffer, der ligner de proteiner der findes i arterievæggene og blodbanen. Immunsystemets reaktion på disse toksiner kan skade arterievæggene eller forårsage blodpropper. Det er også muligt, at betændelse i munden, kan føre til betændelse andre steder i kroppen, blandt andet i arterierne, som kan føre til hjerteanfald og slagtilfælde. (4) (5)  

Børst dine tænder minimum to gange om dagen, og brug tandtråd hver dag. Hvor mærkeligt det end lyder, kan det redde dit liv. Forskning har vist, at en elektrisk tandbørste fjerner mere plak end en manuel tandbørste.

3 Rejs dig op

Vi ved godt alle sammen, at vi skal være mere aktive i løbet af dagen, men forskning viser nu, at vi skal bruge meget mindre tid på at sidde ned. Forskning viser, at når man sidder ned i længere perioder, er det rigtig skidt for vores helbred, uanset hvor meget motion vi ellers dyrker.

Forskerne har bevist, at der er en tæt tilknytning mellem hvor meget folk sidder stille, og risikoen for overvægt, fedme, type 2-diabetes, visse former for kræft og for tidlig død. Når man sidder ned i længere perioder, bremser man stofskiftet, hvilket påvirker kroppens evne til at regulere blodsukkeret, blodtrykket og nedbrydning af kropsfedt. (6) (7) (8) (9)

Undersøgelser viser, at de fleste af os bruger mere end 7 timer dagligt siddende, og det stiger med alderen. De fleste sidder ned på deres arbejde, når de ser fjernsyn, laver lektier, spiser, og når man skal transporteres fra A til B.

Du sidder sikkert også ned, mens du læser dette. Hvis du rejser dig op med din tablet eller telefon når du læser, kan det faktisk tilføje 22 minutter til dit liv. I en undersøgelse, lavet af British Journal of Sports Medicine, kunne forskerne konstatere, at for hver time du slænger dig på sofaen, kapper du 22 minutter af din levetid. Det bliver alligevel til nogle minutter i løbet af livet.

Da mange af os tilbringer størstedelen af ​​vores hverdage bag ved skrivebordet, er vi nødt til at finde metoder at bryde den rytme på. Rejs dig op så ofte som det er muligt. Meget arbejde kan godt laves stående. Gå f.eks. rundt mens du taler i telefon osv.

4 Sørg for at få nok omega-3 fedtsyrer

Når det kommer til fedt, er der en bestemt type du overhovedet ikke skal skære ned på. Faktisk kan du slet ikke få for meget af det. Omega 3-fedtsyrer findes i fisk, nødder og kerner. Kroppen har brug for disse fedtsyrer, men de giver dig også mange sundhedsmæssige fordele.

De fleste af os spiser slet ikke nok fisk, og er derfor ofte i underskud af de vigtige Omega 3-fedtsyrer. De reducerer risikoen for hjerte- og karsygdomme, kræft, styrker vores immunsystem, holder hjernen skarp, og fører til et længere liv. Undersøgelser viser, at de personer med det højeste indhold af Omega 3-fedtsyrer i blodet, har 27% lavere risiko for at dø (af alle sygdomsårsager), i forhold til de personer med det laveste indhold. (10) (11) (12)

Er du overrasket over nogle af disse tips? Vi ved jo godt, at stillesiddende arbejde ikke er godt for os, men hvem havde regnet med det var så farligt? Hæve-sænke borde er en god løsning, så man hele tiden kan skifte mellem stående og stillesiddende arbejde. At bruge tandtråd dagligt, er vel noget vi alle burde gøre uanset hvad. Hvis du mangler sociale relationer, er der mange forskellige aktiviteter og foreninger du kan melde dig ind i, så du kan opbygge et godt socialt netværk.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab