FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


6 måder der forhindrer luftforurening i, at skade dit hjerte

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-20 09:00:39

Bor du også i byen, hvor bilerne lystigt drøner forbi dagen lang? Eller bor du måske tæt på industrien, der forurener vores luft hele tiden? Så er du nemlig i risikogruppen for at skade dit hjerte. Den bedste måde at beskytte dit hjerte imod luftforurening er, helst at undgå hjertesygdomme. Et ekspertpanel konkluderer følgende:

De sundhedsmæssige negative effekter fra luftforurening, er blevet et alvorligt problem, og har skabt et nyt felt indenfor medicin, kaldet miljømæssig kardiologi. Et panel af sundheds-og miljømæssige eksperter har for nyligt konkluderet, at hvis man fjerner risikofaktorerne ved hjertesygdomme, bidrager det til, at modvirke de skadelige virkninger af forurening på hjertet.

Luftforurening over Danmark

Udover at spise mindre salt, og dyrke mere motion, er der her seks mindre kendte metoder til, at holde kroppen i form på:

1 Stop stress

Lær at håndtere stress på arbejdet og i hverdagen. Hvis du ikke føler, at det er muligt for dig, at administrere stress på arbejdspladsen, skal du enten kigge dig om efter et andet job, eller tage en alvorlig snak med din chef, så din arbejdsbyrde kan blive reduceret. Folk der befinder sig i stressede arbejdsmiljøer, har en uforholdsmæssigt høj risiko for, at få et hjerteanfald eller andre hjerte-kar-problemer.

En stor undersøgelse har vist, at yngre kvinder under 51 befinder sig i en høj risikogruppe. Denne undersøgelse fulgte en gruppe sygeplejersker, og bad dem om at indberette mængden af det ​​pres, de følte de var under på arbejdet. De personer der tilbagerapporterede, at deres arbejdspres var for højt, havde 40% større risiko for et hjerteanfald. (1)

En anden undersøgelse fra European Heart Journal viste, at overarbejde som regel er et resultat af et stresset job, og at disse personer har 60% større risiko for et hjerteanfald. Find metoder der kan hjælpe dig med at håndtere stress på arbejdspladsen. Du kan uddelegere nogle af dine ansvarsområder, eller finde en afslappende hobby, hvor du lader op og giver hjernen en velfortjent pause. (2)

Stress skader din sundhed

2 Amning af babyer

Du skal amme dine babyer. Amning har åbenlyse fordele for babyer, men det har faktisk også en fordel for mødrene. Mødre der ammer i de anbefalede 12 måneder, nedsætter risikoen med 10% for at udvikle hjerte- og karsygdomme. En anden undersøgelse indenfor samme emne viste, at mødre der ammer i op til 23 måneder, nedsætter risikoen for hjerteanfald med 23%. Det er dog kun de færreste der ammer sine børn så længe. Selv de mødre der ammede i kortere perioder, havde klare fordele i begge undersøgelser. (3) (4)

3 Skær ned på dåsemad

Skrot dåsemad. Udover den store mængde salt disse fødevarer ofte tilsættes, indeholder dåsen også forskellige kemikalier, der mistænkes for at forårsage hjertesygdomme, inflammation og oxidativ stress. Det bevirker, at balancen mellem antioxidanter og frie radikaler forandres i negativ retning. Bisphenol A er et hormonforstyrrende kemikalie der anvendes i epoxyharpikser, der både forhindrer dåserne i at ruste, og maden fra at smage af metal. Køb flåede tomater og kokosmælk i kartoner eller på glas istedet for på dåser. Mange fødevarer kan købes i kartoner og glas, så gå ikke på kompromis med dit helbred, og dåserne stå på hylderne i supermarkedet. (5)

4 Lær at kontrollere din migræne

Det er nok de færreste der ved, at hvis man lider af migræne, øger det risikoen for at udvikle hjertesygdomme. Lær at kontrollere din migræne: Migræne er en invaliderende hovedpine, der plager omkring 10 procent af befolkningen. Ny forskning tyder på, at migræne øger risikoen for at dø af hjerte- og karsygdomme. Undersøgelsen som blev offentliggjort i British Medical Journal viste, at migræne med aura (en form for migræne, der er ledsaget af lysglimt, zig zag mønstre eller andre visuelle problemer) øger risikoen for at dø af hjertesygdomme med 27 procent. (6) (7)

Du kan lære at håndtere symptomerne, og undgå migræneanfald, hvis du er opmærksom på de udløsende faktorer, håndtere stress og dyrke rigeligt af motion.

5 Spis Middelhavskost

Spis Middelhavskost. Flere undersøgelser har vist, at den kost de spiser i Middelhavsområdet, kan afværge cardiovaskulære sygdomme og hjerteanfald. Det er specielt den kost de spiser i Frankrig, Spanien og Italien der har forebyggende egenskaber. Denne kost er baseret på på frugt, grøntsager og sunde mono-og flerumættede fedtstoffer fra olivenolie og nødder. Det røde kød er erstattet af fjerkræ og fisk. Forskningen har vist, at rødt kød øger risikoen for hjertesygdomme med op til 30%. (8) (9) (10)

Selvom du måske tror, at middelhavskosten kun består af græske salater og masser af rødvin, er det i realiteten en meget varierede kost, som omfatter fødevarer fra Spanien, Grækenland, Italien, Frankrig, Mellemøsten og Nordafrika. Find opskrifter på Internettet ved at søge på Middelhavskost.

6 Vær venlig

Du skal have et godt socialt netværk, være en god ven, smile til verden og lad være med at bære nag. Forbindelsen mellem sind og krop er så stærk, at følelsesesmæssige problemer kan have en dybtgående negativ effekt på din fysiske tilstand og sundhed.

En nylig undersøgelse har vist, at mænd og kvinder der bor alene og føler sig ensomme, har henholdsvis 69% og 76% større risiko for, at udvikle type 2-diabetes, få hjerteanfald og hjerterelaterede sygdomme. Hvis du er socialt engageret, dyrker motion og har det mentalt godt, kan du beskytte dit hjerte mod langvarige og livstruende skader.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab