FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Boost dit energiniveau

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-15 12:17:09

Vi har sikkert alle sammen oplevet dage, hvor vi næsten ikke har haft overskud til at komme ud af sengen, og trykker på snooze knappen 17 gange, inden vi endelig ruller ud over sengekanten. De dage hvor kroppen skriger efter søvn allerede kl. 2 om eftermiddagen.

Kroppens naturlige rytme går lidt op og ned, når man taler om energiniveauer. Vi har perioder med masser af energi, og perioder med mindre energi. Problemet opstår bare, når dagligdagens aktiviteter kræver mere energi, end vi føler kroppen kan give. Her taler jeg om de perioder, hvor vi lever af kaffe, energidrikke, slik og sodavand, i et desperat forsøg på at vride lidt flere dråber ud af kroppen.

Glad kvinde

Vi ved jo godt inderst inde, at det både er direkte usundt, og samtidig også kun en stakket frist, for vi ikke kan løse problemet med sukker, taurin og koffein. Det giver os energi i en time eller to, og herefter er vi bare endnu mere drænet end før, har svært ved at fokusere, og får absolut intet udrettet.

Der findes dog nogle simple tricks til, hvordan du kan øge dit energiniveau på en god, sund og vedvarende måde

1 Få nok søvn

Kroppen har brug for mellem 7-9 timers søvn hver nat, for at være udhvilet og frisk til morgendagens udfordringer. Når du ikke får din søvn, bliver du prompte straffet. Man kan godt klare en enkelt nat med mindre eller urolig søvn, men hvis det sker oftere, lider kroppen under det. To dage i streg med for lidt søvn, giver problemer med energiniveauet, og immunsystemet får også et knæk. Forsøg at gå i seng på samme tidspunkt hver aften. Voksne har også brug for faste rutiner, og specielt når det kommer til søvn. Når du sover på samme tid hver aften, får kroppen en mere rolig søvn, og du føler dig udhvilet, når du vågner op om morgenen. Husk at slukke for telefon og tablet mindst en time før du går i seng. Lyset fra tablets og telefoner har meget negativ indflydelse på din søvnkvalitet. (1) (2)

2 Undgå drikkevarer med sukker og koffein

Vores krop har brug for proteiner for at skabe energi. Når vi drikker eller spiser sukkerholdige og koffeinholdige fødevarer, stiger kroppens energiniveau kortvarrigt, men når de depoter er brugt op, er energiniveauet endnu lavere, end før vi indtog dem. Når kroppen har brug for mere energi, skal du derfor indtage mere protein. Nødder, kerner og mandler er en rigtig god kilde til protein, men også ost, mælk, æg eller en yoghurt. Kroppen nedbryder proteinerne og omdanner det til energi, uden at efterlade affaldsstoffer i kroppen. Når kroppen i en periode er lav på energi, kan du prøve at tilføje mere protein i din daglige kost. Du vil mærke forskellen med det samme.

3 Tag en powernap omkring frokost

Her snakker vi ikke om at sove, men tag et timeout på 10 minutter, hvor du lukker øjnene, og ikke tænker på det arbejde du har gang i. Hvis du kan mestre det, føler du dig mere frisk til at fortsætte resten af arbejdsdagen.

4 Drik mere vand

Rigtig mange er dehydrerede uden at vide det, fordi de drikker kaffe, te og sodavand istedet for vand. Det er utrolig stressende for nyrerne, og kan samtidig forårsage irritation af blæren. Ha altid vandflasken stående ved siden af dig, så er du mere tilbøjelig til at drikke det. Det anbefales at vi drikker ca. 8 glas vand eller 2 liter om dagen, men behovet varierer naturligvis fra person til person. Vores krop består primært af vand, som både svedes og tisses ud. Disse depoter skal fyldes op igen, som benzin på en bil. (3)

Hvor meget vand om dagen?

5 Dyrk motion

Der findes ikke et bedre energiboost til kroppen end motion og søvn. Når du dyrker motion frigives endorfiner, som giver en følelse af velvære. Motion reducerer også stress, som ofte er en afgørende faktor, når vi sover dårligt om natten. Lidt motion er bedre end ingenting, og kommer man først ind i en rutine, kan man slet ikke undværre det.

6 Grin hver dag

Et godt grin har mange gavnlige indvirkninger på kroppen. Når du griner, frigiver kroppen kemikalier, som gør at du føler glæde og lykke.

7 Undgå konfrontationer og situationer med negative mennesker

Du ved hvem de er. Du kan ikke ændre på nogen, der ikke selv ønsker at blive ændret på. De personer trækker dit humør ned i kulkælderen, og er ikke værd at spilde sin tid på. De findes på alle arbejdspladser, så vær høflig, men undgå at diskutere eller blive omdrejningspunktet, når det kommer til at lytte til deres konstante negative udtalelser.

8 Spis sundt

Når kroppen ikke får de vigtige vitaminer og mineraler gennem kosten, går ydeevnen ned, og du føler dig træt, uoplagt og energiforladt. Spis fibre og masser af grøntsager i forskellige farver, og du vil hurtigt mærke forskellen på dit energiniveau.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab