FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Svangsenebetændelse | hælspore (plantar fascitis)

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-10-23 15:38:28

Plantarfascien, er en seneplade på undersiden af foden. Den har udspring fra forkanten af hælbenet, og spreder sig i vifteform frem til tæerne.

Plantar fascitis er en betændelsestilstand i foden på grund af overbelastning, der hvor plantarfasciens er fæstet til hælbenet.

Det kommer nok ikke bag på nogen, at ca. 15% af alle løbere får denne skade, når man tænker på, at fødderne absorberer stød flere gange vores egen kropsvægt.

Mand med Svangsenebetændelse

Smerterne kan som regel lokaliseres til den invendige del af hælen, og er værst om morgenen, når man tager de første par skridt.

Symptomer på svangsenebetændelse/hælspore

Symptomerne er smerter under hælen, når den udsættes for belastning, som at træde ned på foden. I begyndelsen opstår smerterne kun ved belastning, men hvis man ignorerer denne betændelsestilstand, kan smerterne også opstå i hvile. Ofte kan smerterne også bevæge sig fremad i foden, og på det meste af fodens underside. Det gør mest ondt tidligt på dagen, når du tager de første skridt. Efterhånden som foden opvarmes, vil smerterne aftage. Ved store belastninger som løb, vil smerterne dog igen øges. Smerterne kan lindres, hvis man går på tæerne. Et røntgen billede kan fastslå, om der er tale om en hælspore.

Hvem er i fare for at få svangsenebetændelse/hælspore?

Løbere med en høj svang, og hvor foden ruller overdrevent indad eller udad under løb, er specielt i farezonen.  Løbere som øger distancen for hurtigt, og personer der står op i lange perioder på et hårdt underlag. Løbere der ikke strækker deres hoftebøjere ordentligt ud efter løb, og endelig kan smerterne stamme fra rygproblemer. Rygsmerter kan føre til ændringer i skridtlængden, som ændrer belastningen på fødderne. Personer der løber på hårdt underlag, og personer der er overvægtige. Personer med afvigende fodstilling som platfod eller hulfod.

Kan du løbe igennem det?

Denne skade er en af de trælse, for hvis man førsøger, at løbe igennem smerterne, udsætter man bare helingsprocessen. Det kan tage mellem 3 måneder og helt op til et år, at komme sig over denne skade, og hvis skaden først er blevet kronisk, kan man i denne periode slet ikke løbe. De fleste kommer over skaden efter 6 måneder. For at mindske presset på fødderne, kan man cykle og svømme i stedet for, men skal også stoppe disse aktiviteter, hvis smerterne vender tilbage.

Genoptræning af svangsenebetændelse/hælspore

Rul din fod frem og tilbage over en frossen plastikvandflaske i fem minutter af gangen, fem gange i løbet af dagen. Udstrækning af svangsenen, hvor man sidder med det ene ben krydset over det andet, så venstre ankel hviler på højre knæ. Tag fat om tæerne, og træk dem forsigtigt bagover. Lav mave- og rygøvelser, hvis smerterne skulle stamme fra ryggen. Stærke mave- og rygmuskler reducerer stress på rygsøjlen, og stopper smerteoverførslen til foden. En anden behandlingsmetode er en hælkile. Det har dog ofte begrænset effekt, fordi selvom man aflaster hælen lokalt, mindsker man den vægtbærende flade, og øger udspændingen og trækket i svangen. Man kan mindske trækket i svangsenen, og samtidig stabilisere bagfoden med et dynamisk og stødabsorberende fodindlæg, kombineret med fodtøj der har en stiv og smal hælkappe, samt god stødabsorbering.

Hvordan forebygger man tilbagefald?

Køb sko der passer til din fodtype. Få lavet en analyse af, hvordan du løber, og hvilken sko der passer bedst til dig. Du kan få lavet en analyse i de fleste større sportsforretninger, eller hos en fysioterapeut. Lav udstrækningsøvelser af foden dagligt i kombination med massage. Gerne flere gange dagligt. Styrk dine mave- og rygmuskler mindst to gange om ugen.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Stofskifte og kroppen banner
Væksthormon og testosteron banner
Overtrænet kvinde på kondicykel