FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Achillessenebetændelse

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-10-23 15:25:34

Achillessenen forbinder de to store lægmuskler til bagsiden af hælen. Når achillessenen udsættes for stress, strammes senen, og den bliver irriteret. Achillessenen er den største og stærkeste sene, vi har i kroppen, men på trods af dette, er det oftest i netop denne sene, der opstår senebetændelse.

Man bruger achillessenen, når man står på tæer, sætter af ved gang, løb og hop. Belastningen på achillessenen kan være op til 10 gange kropsvægten ved afsæt under løb og hop. Lidelsen kan forårsages af gradvis overbelastning, men også ved enkelte bevægelser som giver kraftig belastning på senen. Senebetændelse i akillessenen udgør ca. 11 procent af alle løbeskader.

Mand med achillessenebetændelse

Achillessenebetændelse kan inddeles i tre forskellig grupper:

  • Betændelse i det omgivende glidevæv
  • Betændelse i selve senen
  • Betændelse i det omgivende glidevæg og selve senen

Hvem er i fare for at få achillessenebetændelse?

Løbere der dramatisk øger træningsintensiteten og mængden af træning. Specielt ved bakketræning, intervaltræning og hurtig acceleration i løbet. Træning på uhensigtsmæssigt underlag, samt brug af forkerte sko, kan medvirke til achillessenebetændelse. Løbere der har stramme og svage lægmuskler, er specielt i farezonen. Achillessenen skal have den nødvendige tid til, at vænne sig til øgede belastninger. Achillesseneproblemer ses ofte hos løbere med korte, stramme achillessener, da det medfører, at foden ikke kan bøjes tilstrækkeligt opad. Ligeledes vil løbere der lander på storetåen eller forfoden, være mere udsatte, end løbere der lander på hælen. Løb på asfalt giver kraftigere vibrationer og belastning af achillessenen, når fødderne rammer det hårde underlag.

Symptomer på achillessenebetændelse

Smerter langs achillessenen, og ved senehæftningen på hælen. Man kan ofte mærke en lille knude eller hævelse ved senen. Mange oplever morgenstivhed, og stivhed kombineret med smerter når man påbegynder en aktivitet. Hvis man ikke kommer i behandling forværres smerterne gradvist, fra let smerte til kraftig smerte. Smerten stiger hvis man fortsætter med at løbe. Symptomer på betændelse i achillessenens glivevæv, er smerter i senen under og efter løb.

Kan man løbe igennem det?

Hvis du har smerter under eller efter løb, skal du stoppe, og gi kroppen en pause. Man kan altså på ingen måde, træne sig igennem en achillessenebetændelse. Så snart du oplever smerter i achillessenen, skal du tage et par dages pause, hvis ikke det skal udvikle sig til en alvorlig løbeskade, der holder dig ude i lang tid. Hvis du ignorerer denne skade, kan den give dig en pause på 6 måneder, så lyt til kroppen, og gør noget ved det på et tidligt stadie.

Genoptræning af achillessenebetændelse

Kom is på fem gange daglig. Udstrækning og træning af lægmuskel og achillessene, hvor du øger smidigheden. Sæt begge fødder på et trappetrin eller en stepbænk, så kun forenden af foden er på trappen. Skiftevis sænke hælen og op på tæerne med begge fødder samtidig. Løft den fod du ikke er skadet i, og lav øvelsen på det skadede ben. Lav 20 gentagelser i tre sæt.

Undgå cykling, medmindre det ikke gør ondt. Kom et hælindlæg på 1 cm i dine sko, for aflastning af achillessenen. Mindsk størrelsen af indlægget i skoen gradvist, efterhånden som ømheden og smerterne aftager. Sørg for at bruge sko med en god svangstøtte. Undgå at stå op i længere tid af gangen.

Hvordan forebygger man tilbagefald af achillessenebetændelse?

Styrk dine lægmuskler gennem styrketræning og lægøvelser. Undgå hurtige lægløft. Lægløft skal foregå i en kontrolleret bevægelse. Undgå at bruge flip-flops og høje hæle, da det kan irritere din achillessene. Brug evt. kompressionsstrømper til en hård løbetur.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Stofskifte og kroppen banner
Væksthormon og testosteron banner
Overtrænet kvinde på kondicykel