FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Hov, hvor blev min motivation af?

Af: | Opdateret: 2016-02-01 13:36:51

Har vi ikke alle været der? Vi var top motiverede, nu skulle det være. Nytårsforsættet var, at vi skulle spise sundere, dyrke motion, holde op med at ryge, men her godt 1 måned senere er det pludselig svært at holde motivationen oppe. Hvad er det der sker, og hvordan kan man undgå at miste motivationen?

Kvinde der grovæder en kage

Lad mig starte med at slå fast at motivation er en bevægelig faktor, den vil ikke altid være lige høj, den vil bølge lidt op og ned, kunsten er at gribe den inden du mister den helt.

Motivation defineres som:

At motivere er en proces, hvor du kan skabe og fastholde en målrettet adfærd, så der præsteres noget bestemt.

Man taler om 2 typer motivationer, væk fra motiveret og hen imod motiveret.

Væk fra motiveret:

Det vil sige du befinder dig et sted hvor du ikke ønsker at være. Det kan være du synes du vejer for meget og vil tabe dig, du er for inaktiv og vil væk fra dit ”dovne” jeg. Det vigtigste er at komme væk fra det du befinder dig i nu uden så meget fokus på, hvor du skal hen. Væk fra motiveret er super effektivt når huset brænder, det er lidt ligegyldigt, hvor vi kommer hen, blot vi kommer væk fra flammerne. Det kan ligeledes være en stærk motivationsfaktor at starte sit nytårsforsæt på, en god kick starter, men på et tidspunkt bliver det pludseligt svært at holde motivationen, hvis vi ikke ved, hvor vi vil hen.

 
 

Hen imod motiveret:

Her skal du begynde at fokusere på, hvor du vil hen, hvad er dit mål? ”Jeg vil tabe mig” er ikke præcist nok, men derimod definere, hvor meget vil jeg tabe mig? Hvornår skal jeg være i mål og hvad er mit delmål? Det er alle spørgsmål man kan stille sig selv, så man flytter fokus hen til, hvor man vil ende. Hen imod motiveret er klart den stærkeste motivationsfaktor.

Motivation kommer indefra:

Du kan ikke påtvinges motivation, den kan ikke trækkes ned over dig, du skal selv kunne se effekten af den forandring du ønsker. Dette kan være en modningsproces man skal igennem, så er man startet på en forandring uden at kunne se vigtigheden af det, at være parat, være villig, kan det være svært at holde motivationen. Du kan spørge dig selv:

    • Hvorfor ønsker jeg denne forandring?
    • Hvad vil det betyde for mig?

Push yourself, no one else is going to do it for you!

Realistisk:

Mangel på motivation kan også opstå, hvis den forandring man ønsker er urealistisk. Du er startet på en kur der lover dig 5 kg vægttab på 14 dage, men det bliver for svært at holde. Du har besluttet dig at træne flere timer hver dag. For at opnå en varig motivation skal der være overensstemmelse mellem dine mål og den indsats der er realistisk. Ligeledes skal det også være værd at kæmpe for, så for lave mål kan også ødelægge motivationen.

Du skal tro på det:

Det er altafgørende for at holde din motivation og nå dine mål, at du tror på det. Måske har du prøvet før, men det er ikke lykkes. Spørg dig selv hvad der skal være anderledes denne gang? Hvad er mine stærke sider? Hvad skal jeg være ekstra opmærksom på?

Jeg kan, jeg vil, jeg gør!

Aldrig gå ned på udstyr…

Undervurder aldrig hvor meget et par nye løbesko kan gøre for motivationen… forkæl dig selv med nyt udstyr indimellem. Hav ordenligt tøj til den motion du laver, så er det ofte meget sjovere og gode sko gør også, at du har mindre risiko for skader. Køb det lækre sunde mad og kræs om maden, så er der mindre risiko for at falde for de ”forkerte” madvarer. Sæt små delmål og giv dig selv en belønning når du er der, hvad enten det er det materielle, oplevelser eller andet.

Brug en makker  

En der venter på dig til træning, er et stærkt middel til også at komme afsted. En der spørger ind til, hvordan det går og bekymrer sig. Har du ikke en der kan hjælpe dig, kan det være en professionel træner du hyrer til at holde dig på sporet. De penge er givet rigtig godt ud og er hurtigt sparet på de dårlige vaner. En træner vil hele tiden spørge ind til dine mål og hjælpe dig til at sætte nye. Træneren kan hjælpe dig med forskellige træningsmetoder og finde lige netop det, der kan holde dig motiveret på den lange bane.

Når fokus blegner:

Der vil opstå situationer i vores liv, hvor vi mister fokus, hvor noget andet bliver vigtigere. Sygdom, skader, problemer på jobbet, eller derhjemme. Og der sker intet ved at vi indimellem springer over, det handler blot om at komme tilbage så hurtigt vi kan, så dage ikke bliver til uger, der bliver til måneder, der bliver til år. Man kan kalde det grønne, gule og røde undskyldninger. 

Grønne undskyldninger: Er de undskyldninger der faktisk er ok. Det er ikke smart at træne med sygdom i kroppen, eller løbe på et brækket ben, det siger sig selv. Og det er vel også ok at tage lidt af bryllupskagen…. Til sit eget bryllup J

Gule undskyldninger: Her skal du stoppe op og spørge dig selv, om du blot er i gang med en overspringshandling. Det er ok at sige nej tak til kage, også selvom vedkommende har bagt lige netop til dig. Du kan godt nå ned og træne, selvom du måske kommer lidt for sent til brunch, men det betyder ikke så meget. Du kan nå det, hvis du kører NU!

Røde undskyldninger: Er dem hvor du faktisk godt er klar over, at det er djævlen på din skulder der taler, så væk med den og hold fokus.

If it is important to you, you will find a way.

If not, you´ll find an excuse

Hvornår skal det være?

Liver er ikke en lang, lige problemløs vej… gudskelov da. Så hvis vi hver gang livet viser tænder, eller der er noget vi skal fejre, eller det lige er hyggeligt eller måske synd for mig, tager de dårlige valg og hopper over hvor gærdet er lavest, så bliver det aldrig til noget. Spørg dig selv; hvis ikke nu, hvornår så? Hvornår har jeg så tid?

A Year from now you will wish you had started TODAY

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Stofskifte og kroppen banner
Væksthormon og testosteron banner
Overtrænet kvinde på kondicykel