FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Generelt om Fitness

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-10-23 18:59:09

At starte med at dyrke motion, er en af de absolut bedste ting, du kan gøre for dit helbred. Motion forbedrer så mange forskellige aspekter af dit liv. Fysisk aktivitet reducerer din risiko for en lang række kroniske sygdomme, styrker dine knogler, balance og koordination, du taber dig, reducerer stress, sover bedre og øger dit selvværd. Uanset alder, køn eller vægt, opnår du disse fordele ved, at starte med at dyrke regelmæssigt motion.

vægttræning for kvinder

Institutter for sundhed anbefaler, at raske voksne både udøver cardio-træning og styrketræning. Din cardio-træning kan være alt fra svømning, løb, dans, kondicykel, aerobic, zumba, cross-trainer, romaskine osv. Alt hvad der får din puls op over en længere periode, er god cardio-træning. Find den cardio-træning, der passer bedst til dit temperament, og som du synes bedst om at udføre.

Anbefalingen lyder på minimum 150 minutters moderat cardio aktivitet, eller 75 minutters hård cardio aktivitet om ugen. Derudover skal du dyrke styrketræning minimum to gange om ugen.

Når du dyrker regelmæssig motion, får du selvfølgelig kontrol over din vægt, men du reducerer også risikoen for hjertesygdomme, styrker dine knogler og muskler, og styrker dit immunforsvar. 

Hvis du ikke har dyrket motion i mange år, er det vigtigt at starte langsomt op, så der ikke opstår overbelastningsskader, som forhindrer dig i at dyrke motion i en kortere eller længere periode. Hvis du har helbredsmæssige problemer, er det en god ide at tale med din læge, inden du begynder på et fitnessprogram. 

Inden du går i gang med at udforme dit personlige fitness-program, er det vigtigt at sætte sig nogle mål med træningen. Når du sætter nogle specifikke mål, giver din træning bedre mening, fordi der er et formål med det. Det gør det også meget nemmere at følge programmet, din fremgang og resultaterne. Dine mål kan være alt fra en bedre kondition, vægttab, lavere fedtprocent, muskelopbygning, til markerede muskler osv. For at opnå dine træningsmål, er det måske nødvendigt, at du ændrer din kostplan. Skriv dine mål ned, så du kan følge med i hvordan det går, og om det er nødvendigt at ændre din træningsplan og- eller din kostplan for at opnå dem. Du kan sagtens gøre fitness til en god sund vane, som varer hele livet.

Udstrækning og fleksibilitet

Udstrækning bør være en vigtig del af dit træningsprogram. Når du træner, trækker alle musklerne sig sammen. For at genoprette balancen, skal du strække dine muskler ud efter endt træning, uanset hvilken træningsform du har dyrket. Udstrækning øger også din fleksibilitet i kroppen, og kan fremme en god kropsholdning samt lindre stress.

Som hovedregel, skal der strækkes ud efter hver gang man har trænet. Hvis man ikke træner regelmæssigt, bør man lave udstrækningsøvelser ca. 3 gange om ugen, for at opretholde kroppens fleksiibilitet. Når du laver udstrækningsøvelser, skal du være opmærksom på din vejrtrækning. Du må ikke holde vejret, men skal trække vejret dybt og regelmæssigt.

Aerobic- og cardio-træning

Regelmæssig cardio- og aerobictræning giver et sundere og længere liv. Denne form for motion, reducerer mange livsstilssygdomme og sygdomme, samtidig med at vægten bliver holdt under kontrol. Det styrker dit hjerte og blodomløb, giver god kondition og giver dig et bedre humør. Anbefalingerne lyder på 150 minutters aerobic- eller cardio-træning om ugen.

Styrketræning

Styrketræning toner og udbygger dine muskler, og gør dine knogler stærkere. Regelmæssig styrketræning, kan også reducere kropsfedt, øge din muskelmasse, og derved forbrænde kalorier mere effektivt. Styrketræning med frie vægte, er det bedste for kroppen, da flere muskelgrupper på den måde arbejder sammen. Kroppen er ikke designet til, at lave bevægelser, hvor man isolerer en enkelt muskelgruppe. Når flere muskelgrupper arbejder sammen, forbrænder man flere kalorier, og det giver en meget mere effektiv træning. Det optimale for kroppen er, at lave styrketræning 3 gange om ugen, og aldrig 2 dage i træk. Hvis du træner med den korrekte teknik, kan du føle mærkbare forbedringer i din styrke og udholdenhed på blot et par uger.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Stofskifte og kroppen banner
Væksthormon og testosteron banner
Overtrænet kvinde på kondicykel