FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


19 Graviditet Tips

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 14:00:57

Alle der har født børn ved, at der kan opstå mange spørgsmål under graviditen. Efterhånden som kroppen ændrer sig og maven vokser, opstår der også mange forskellige gener. Vi har derfor valgt, at spørge forskellige læger rundt omkring i landet, der alle selv har født børn, om de har nogle graviditetstips, de kan videregive til alle jer, der planlægger at blive gravide, eller allerede er gravide.

Selom de er læger, går de igennem nøjagtig de samme ting, som alle andre gravide gør, men de besidder måske en viden, vi ikke nødvendigvis har.

De ved hvordan, man bedst muligt kan minimere de forskellige gener, der opstår på de forskellige stadier af graviditeten.

Gravid kvinde - stående

1 Vitaminpiller

Der sker rigtig mange ting i kroppen, når man er gravid. Det sætter store krav til dit daglige indtag af vitaminer og mineraler. Det kan være svært, at opfylde kravene gennem kosten, så køb nogle graviditetsvitaminpiller, der er specielt udviklet til gravides behov. Hvis du lider af morgenkvalme, og har svært ved at sluge en vitaminpille, kan du købe børnevitaminpiller, der kan tygges. Køb vitaminpiller, der giver dig de anbefalede 400 mikrogram folsyre dagligt.

2 Calcium

Flere og flere danskere bliver laktose intolerante. Det kan være et stort problem, da den største kilde til calcium, kommer fra mælke- og mejeriprodukter. For at sikre dit calciumindtag, kan du drikke sojamælk med calcium, eller tage calciumtilskud. Calciumpiller er som regel mega store, og kan give maveproblemer hos nogle. Man kan købe flydende calcium i nogle udvalgte helsekostforretninger, og undgår derved maveproblemer.

3 Koffein afvænning

Hører du også til den del af befolkningen, der ikke kan komme op i gear, uden at drikke 4-5 kopper kaffe om dagen? Koffein er ikke godt for barnet, men at droppe den helt, er utænkelig for de fleste. Det du kan gøre er, at drikke to almindelige kopper kaffe dagligt, og så drikke to koffeinfri kopper kaffe. På den måde føler du ikke, at der bliver taget noget fra dig. Barnet tager ikke skade af, at du drikker to kopper koffeinholdig kaffe dagligt. (1)

4 Morgenkvalme

Rigtig mange lider af morgenkvalme i en periode, og nogle lider af morgenkvalme hele dagen lang. Frisk ingefær er utrolig effektiv imod morgenkvalme. Hak frisk ingefær fint, og kom det i en kop te, og lad det trække i fem minutter. Drik din te, og tyg på de små stykker ingefær, når du har drukket den. At spise små snacks gennem hele dagen, hjælper også på kvalmen. (2)

5 Tag billeder af din voksende mave

Mange glemmer at gøre det, og fortryder inderligt, efter barnet er kommet til verden. For jeres egen og barnets skyld, bør du tager billeder gennem hele graviditeten. En lille sjov leg kan være, at skrive små beskeder til barnet med læbestift på maven.

6 Halsbrand

Halsbrand er meget ubehageligt, og kan i den grad forstyrre din nattesøvn. En af de ting der kan afdæmpe halsbrand er is. Det er jo ikke det værste at spise vel? Du kan også spise isterninger, hvis du gerne vil kontrollere din vægt under graviditeten.

7 Lugtfølsom

Det er helt normalt, at lugtesansen bliver forstærket under graviditeten. Den bliver forstærket, så vi kan lugte om maden er ok. Dette kan dog blive utrolig generende for mange, fordi de får kvalme af mange forskellige lugte. Det kan være alt fra parfume, vaskepulver, rengøringsmidler, sæber og cremer, benzin osv. (3)

For at modvirke den kvalme, de forskellige lugte giver dig, kan du smøre ​​eukalyptussalve under din næse, og spise ingefær slik, hvis kvalmen alligevel sniger sig ind på dig. Ingefær slik kan købes i de fleste kinabutikker.

8 Hedeture

Det kan godt blive lidt af en udfordring, at være højgravid om sommeren, når solen bager ned udenfor. Sørg for at drikke rigeligt med vand, så kroppen hele tiden er hydreret, og tag løstsiddende tøj på. Køb evt. en lille batteridreven ventilator, som du kan have med dig overalt.

9 Rygsmerter

Rygsmerter går hånd i hånd med graviditeten, og forværres jo længere man kommer hen i forløbet. Tag nogle ekstra pauser på arbejdet, og sæt en pude i lænden på din stol. Sov på modsatte side af hvor smerten sidder, og med en pude mellem benene.

10 Vand i kroppen

Mange gravide oplever, at hænder og fødder hæver op i løbet af dagen. Sørg for at få benene opad, når der er mulighed for det, og specielt om aftenen. Drik masser af vand hele dagen igennem, så kroppen konstant er hydreret. Det lyder måske mærkeligt, når man døjer med vand i kroppen, men det bliver endnu værre, hvis du ikke drikker nok vand.

11 Vær aktiv

Graviditet er ikke et frinummer til, at sidde på sofaen dagen lang. Motion for gravide, kan modvirke mange ubehagelige graviditetssymptomer som rygsmerter og uro i benene. Hvis du har dyrket regelmæssig motion før graviditeten, kan du trygt forsætte med samme træningsform. Hvis du ikke har trænet før, skal du holde dig til motionsformer som yoga, body flow, low impact aerobic, svømning, cykling og let styrketræning. Det hjælper dig også til, at få kroppen i form efter fødslen.

12 Tilpasning af tyngdepunktet

Når maven bliver stor, kommer kroppen let ud af balance, fordi tyngdepunktet ændrer sig. For at undgå faldulykker, er det en god ide, at udskifte håndtasken til en rygsæk. Du har bedre balance i kroppen, når begge hænder er fri, og kan derved bedre afværge en faldulykke, når kroppen kommer ud af balance.

13 Stoppet næse

Mange gravide døjer med stoppet næse under graviditeten. Det hæmmer selvfølgelig vejrtrækningen, og giver en dårlig nattesøvn. Brug en saltvandsnæsespray, inden du går i seng om aftenen, så du ikke får forstyrret din nattesøvn.

God søvn under graviditet

14 Forebyggelse af strækmærker

Mange gravide er naturligvis skrækslagne for at få strækmærker. Et godt tip til forebyggelse af strækmærker er kakaosmør. Smør maven ind hver aften, og jo større maven bliver, også om morgenen. Hvis man tager alt for meget vægt på, øger man også chancerne for strækmærker, så prøv at holde vægten lidt under kontrol.

15 Kløe

De fleste oplever kløe af maveskindet under graviditeten. Smør E-vitamin og kakaosmør på området der klør, og køl skindet ned med en ispose.

16 Forberedelse

Når først den lille baby kommer til verden, har man ikke meget overskud i hverdagen. Lav ekstra portioner af din aftensmad, som kan fryses ned. Så har du aftensmaden klar til den første periode, når I kommer hjem fra hospitalet. Sørg for, at alle de ting man har brug for til den lille baby, er indkøbt i god tid.

17 Fodsmerter

Vær god ved dine fødder fra starten af. Det er svært at være modebevidst, uden man får ondt i fødderne. Alle sko med hæle, skal kyles ind bagerst i skoskabet, og de flade skal igen se dagens lys. Sørg for at bruge sko, der har en god stødabsorbering, specielt hvis du har stående arbejde.

Arbejde under graviditet - Hvad må du?

18 Smerter under fødslen

Vi ved alle, at det gør ondt at have veer, men der er faktisk en ting man kan gøre, for at afhjælpe smerterne. Du kan intet gøre, når du ligger i hospitalssengen på ryggen, andet end bare bide smerterne i dig. Kom op af sengen, og gå lidt rundt. Gå til du ikke føler du kan gå mere, og så går du lige lidt længere. Din jordmoder kan sagtens tjekke hvordan tingene står til, selvom du går rundt. Det bedste er at være i bevægelse, indtil selve fødslen går i gang. Når fødslen går i gang, og du skal til at presse, forsvinder smerterne lidt, fordi du nu endelig kan bruge smerterne til noget konstruktivt.

19 Første øjekast på din baby

Det er en hel speciel og ubeskrivelig følelse, når man får sin lille baby op i armene. For de flestes vedkommende, vælter moderfølelserne indover dem, mens andre ligger og tænker på, hvornår den der moderfølelse kommer. Der er ikke noget galt med dig, hvis du ikke har de følelser fra starten, men du kan være ganske rolig, for de kommer lige pludselig. For nogen tager det bare lidt længere tid.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Graviditet og ernæring
Graviditet og motion
Tegn på stress