FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Diabetes og dine øjne

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 14:36:47

Hvis du har diabetes, er det vigtigt at du får dine øjne kontrolleret minimum en gang om året. Du kan have øjenproblemer, også selvom du ikke umiddelbart har bemærket noget endnu. De årlige undersøgelser kan fange eventuelle øjenproblemer på et tidligt stadie, så det er muligt at behandle eventuelle problemer i tide. Behandling af øjenproblemer på et tidligt stadie, kan forhindre at du bliver blind med tiden.

Når dit blodsukker niveau er for højt, kan det forårsage små blødninger i blodkarrene i dine øjne. Disse små blødninger kan på sigt føre til blindhed. Du kan selv være med at forhindre øjenskader, hvis du holder dit blodsukker og blodtryk, så tæt på normalt som muligt. Hvis du allerede har problemer med øjnene, kan din øjenlæge foreslå forskellige behandlinger, der måske kan afhjælpe dine problemer. (1)

Diabetes øjenproblemer

Den bedste måde at forebygge en øjensygdom på er, at få foretaget din årlige øjenundersøgelse. I denne undersøgelse drypper øjenlægen øjendråber i begge dine øjne. Øjendråberne får dine pupiller til at udvide sig. Når pupillerne er udvidede, kan øjenlægen bedre se ind på bagsiden af øjet. Denne type undersøgelse kaldes en pupiludvidene øjenundersøgelse, og der er ikke smerter forbundet med denne undersøgelse. Hvis du aldrig har prøvet denne form for øjenundersøgelse før, bør du absolut få foretaget en så hurtigt som muligt. Også selvom du ikke har haft nogen former for problemer med dine øjne. Husk at fortælle din øjenlæge, at du har diabetes.

Følg disse tips for at passe på dine øjne

  • For voksne og unge fra 10 år op opefter med type 1-diabetes, anbefales det at de får deres øjne undersøgt, indenfor 5 år efter de har fået stillet diagnosen. Herefter anbefales en årlig undersøgelse
  • For personer med type 2-diabetes, anbefales en årlig øjenundersøgelse
  • Få en øjenundersøgelse inden du bliver gravid, eller hurtigst muligt efter du er blevet gravid
  • Hvis du ryger, skal du stoppe hurtigst muligt
  • Sørg for at dit blodsukker og blodtryk altid ligger så tæt på normalen som muligt

Kontakt din øjenlæge med det samme, hvis du oplever dit syn bliver sløret, du ser mørke pletter, blinkende lys eller ringe omkring lys.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Diabetes og dit tandkød og tænder
Sund diæt for diabetikere
Tab dit mavefedt hurtigt