FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Snack på den rigtige måde, når du har type 2 diabetes

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 15:12:41

Når blodsukkeret falder, har du brug for at tilføre kroppen ny energi. Det er derfor vigtigt, at du ikke spiser for store måltider. Du kan holde dit blodsukker stabilt, ved at spise tilpassede hovedmåltider og mindre sunde snacks efter behov.

Bekymret kvinde der kigger på et æble og en kage

Det er en myte, at alle diabetikere har brug for at spise mellemmåltider. Det er meget individuelt, og afhængigt af blodsukker, diabetesbehandling, fysisk aktivitet, lyst og præferencer. Hvis man er overvægtig, eller bare ønsker at bibeholde sin nuværende vægt, er mellemmåltider dog vigtige. Når der går for lang tid imellem måltiderne, sænkes stofskiftet og man forbrænder færre kalorier.

Hvis du har type 2-diabetes, behøver du altså ikke at inkludere snacks i din daglige kost, medmindre du er på en type medicin såsom insulin eller sulfonylurinstoffer, der kan forårsage hypoglykæmi.

Men snacks der er sunde, og er en del af den kostplan din diætist har udarbejdet, hjælper med til at forhindre dit blodsukkeret stiger eller falder, samt overspisning ved måltiderne.

Det er utrolig vigtigt, at du har styr på hvilke snacks der er gode for dig. Du skal også have styr på portionsstørrelserne, og hvor ofte du skal spise mellem måltiderne.

Beregn snack kulhydrater og kalorier

Et godt mellemmåltid består af 15 til 30 gram kulhydrater og 150 til 200 kalorier (afhængig af den enkeltes madplan og medicin). Ligesom måltider, bør snacks tilstræbes en kombination af fedt, protein og kulhydrater. Læs altid varedeklarationen på fødevarerne nøje, inden du køber dem.

Alle personer med type 2-diabetes, skal have lavet en individuel kostplan af en diætist. Mellemmåltider er vigtigte for nogle personer, fordi det hjælper med at forhindre blodsukkeret i at være for svingende.

Selvom du spiser sunde snacks, som fedtfattig yoghurt med frugt, popcorn uden smør og bær, skal portionsstørrelserne være korrekte, så de ikke bidrager til overvægt og fedme.

Mellemmåltider, hvis du er på insulin

Snacks er vigtige for dem, der tager både kort-og langtidsvirkende insulin. De har behov for en snack midt på formiddagen, og en snack igen om eftermiddagen.

Hvis mellemmåltider hjælper dig med at holde sulten fra døren, er det rigtig godt, så længe du kan holde styr på at tælle dit samlede kalorieindtag for dagen, og holde det op mod de kalorier du har forbrændt. Hvis du er tilbøjelig til at indtage for mange kalorier, kan det være bedst at holde sig til tre måltider om dagen, og så måske en snack ved sengetid.

Hvis du spiser kulhydratholdige snacks, og du samtidig bruger insulin, skal du måske have et ekstra skud. Du kan tjekke ved at teste dit blodsukker.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Diabetes og dit tandkød og tænder
Sund diæt for diabetikere
Tab dit mavefedt hurtigt