FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Hvad vegetarer gør for vores miljø

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-20 11:53:46

At blive vegetar, er en af ​​de nemmeste måder, at reducere din påvirkning af miljøet på.

Husdyrproduktionen har en enorm unødvendig negativ indvirkning på den naturlige verden. Ved at bytte kød og fisk ud med en plantebaseret kost, er du med til, at beskytte vores fantastiske jord.

Jord fra rummet

Fakta om drivhusgasser

Husdyrproduktionen udleder enorme mængder af  ​​drivhusgasser. En undersøgelse har anslået, at opdræt af dyr forårsager 18% af verdens samlede udledning af drivhusgasser. Det samlede transportsystem i hele verden udleder 13,5%. Vegetar og drivhusgasser (1)

Spar på vandet

Der forbruges flere tusinde liter vand mere for, at producere et kilo oksekød, end for at dyrke den samme mængde korn, grøntsager eller bælgfrugter. Gødning, antibiotika og diverse hormoner fra husdyrproduktionen, finder alle vejen ned til vores grundvand, mens dambrug frigiver kemikalier og parasitter, der truer dyrelivet. Vegetar spar på vandet (2)

Beskyt vores jord

Husdyrproduktionen er ansvarlig for 70% af Amazonas skovrydning. (3)

Beskyt verdenshavene

Industrifiskeriet ødelægger vores skrøbelige økosystemer, og udsletter forskellige arter af havdyr.

En undersøgelse fra 2006, undersøger hvilken indvirkning på miljøet, et normalt gennemsnitlig ugentlig madindtag har, viste at plantebaseret kost, er meget bedre for miljøet end kødbaseret kost. Undersøgelsen viste, at en økologisk vegansk kost, havde den absolutte mindste miljøbelastning, mens den mest ødelæggende for miljøet, naturligvis var oksekød. Alle ikke-vegetarisk kost, krævede betydeligt større mængder af miljømæssige ressourcer som jord og vand.

At blive vegetar, især hvis du reducere mængden af mejeriprodukter, beskytter du vores skrøbelige jord, uden at gå på kompromis med smag eller din egen sundhed. Vegetar beskyt verdenshavene

Beskyt vores jord

Hvis du udelader kød fra din kost, hjælper du med at redde jorden.

Fakta:

  • 30% af jordens samlede landoverflade (70% af al landbrugsjord), bruges til opdræt af husdyr.
  • Kvæg kræver cirka syv kilo korn, for at producere 1 kg oksekød, mens svin kræver 4 kg korn til 1 kg svinekød.    
  • Husdyrproduktionen er ansvarlig for 70% af Amazonas skovrydning i Latinamerika, hvor regnskoven bliver ryddet, for at skabe nye græsgange.
  • En typisk kødspiser’s kost kræver op til 2,5 gange mængden af jordareal i forhold til en vegetar, og 5 gange mængden af jordareal i forhold til en veganer.
  • En landmand kan brødføde op til 30 personer i løbet af året med grøntsager, frugt, korn og vegetabilske fedtstoffer på en hektar jord. Hvis det samme areal anvendes til produktion af æg, mælk og kød, er antallet af personer mellem 5-10.

Kyllingeproduktion og velfærd

Intensiv opdrætning af slagtekyllinger foregår på betongulve dækket med et lag strøelse. Slagtekyllinger må ikke udsættes for stærk direkte sollys, eller for varme og fugtige forhold, der kan forårsage varmestress, og føre til døden. Fuglene er tæt pakket, og har meget lidt plads til, at bevæge sig rundt på.

En ny EU-lov, der trådte i kraft i 2010, giver opdrættere af kyllinger i hele Europa lov til, at have flere kyllinger pr. kvadratmeter end tidligere (op til 39kg kyllinger pr. kvadratmeter). Det betyder, at fuglene bliver nødt til, at affinde sig med, at leve i et overfyldt miljø. Det svarer til at 19 fugle bliver pakket ind i et område på en kvadratmeter.

Kyllingerne er normalt fuldt udvokset efter 5-6 måneder. Ved selektiv avl har man gennem de sidste 30 år, halveret den tid det tager en kylling, at vokse op til at veje 2 kg. Da slagtekyllinger er avlet til at vokse så hurtigt som muligt, har dette medført, at de bliver mere inaktive. Deres knogler er ikke stærke nok til, at holde deres egen vægt, og dette påvirker den måde, de går på, og lægger yderligere pres på deres hofter og ben. På kun 6 uger, bruger de 76 -86% af deres tid liggende. Slagtekyllinger har en dødelighed, der er 7 gange højere, end æglæggende høner af samme alder. Hver dag dør omkring 50.000 fugle af hjertesvigt, sygdomme og lidelser som følge af intensive produktionsmetoder.

100 millioner kyllinger blev slagtet i Danmark i 2011

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred