FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


A-Z guiden. Ting du skal være opmærksom på som vegetar/veganer

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-20 12:22:22

Tilsætningsstoffer

  • Albumin – findes i æggehvider, anvendes som bindemiddel i fødevarer. Kan komme fra buræg eller skrabeæg
  • Alkohol – nogle producenter anvender et klaringsmiddel med animalske ingredienser (Vegetar og alkohol)
  • Ambergris - bliver anvendt i parfumer, og stammer fra tarmen på hvaler
  • Ansjoser – små fisk som anvendes på pizzaer og i enkelte saucer
  • Animalsk fedt – afsmeltet fedtvæv fra en række forskellige dyr
  • Appelsindrikke – nogle appelsindrikke indeholder gelatine (som ikke er nævnt i ingredienslisten) som bærestof for ekstra beta-caroten
  • Sky – gelé fremstillet af kød eller fisk, og anvendes som overfladebehandlingsmiddel
  • Brød – de fleste store producenter anvender vegetabilsk baseret emugatorer (E471, E472 osv), de gør de lokale bagere dog ikke (E-numre for vegetar)
  • Chips – kan være stegt i animalsk fedt
  • Chips - Kan indeholde vallepulver, som kan udledes ved hjælp af animalsk osteløbe
  • Chokolade - kan indeholde valle / emulgatorer
  • D3-vitamin - afledt af lanolin af fåreuld derfor er det kun D3-vitamin, som med garanti kommer fra uld fra levende der betragtes som acceptabelt
  • E-numre - Den Europæiske fødevaretilsætningsstoffers nummersystem
  • Emulgatorer
  • Fast Food - Vegetabilske burgere kan koges sammen med kød / fiskeprodukter
  • Fedtsyrer - kan være af animalsk eller vegetabilsk oprindelse
  • Fond - kan indeholde animalsk fedt
  • Gelatine  - et geleringsmiddel, der stammer fra dyrs, ledbånd, skind, sener, knogler osv.
  • Glycerin / glycerol
  • Honning – Veganere spiser ikke honning
  • Husblas ægte - en klaringsmiddel der stammer fra svømmeblæren hos visse arter af tropiske fisk
  • Is – kan indeholde vallepulver, E-numre og æg
  • Laktose - er fremstillet af mælk fra køer
  • Lanolin - fremstillet af fåreuld. Bruges til at lave vitamin D3
  • Lecithin - for det meste fremstillet af sojabønner, men kan være fremstillet af æg
  • Kapsler - som regel lavet af gelatine, vegetariske alternativer bliver mere tilgængelige
  • Kaviar (fiskeæg) - fiskene skal dræbes for at få æggene
  • Kitin - fremstillet af krabber og rejer skaller
  • Margarine - kan indeholde animalsk fedt, fiskeolie, vitamin D3, E-numre, valle, gelatine
  • Ost - kan have været fremstillet ved hjælp af animalsk osteløbe (Vegetar og osteproduktion)
  • Osteløbe - et enzym taget fra maven af en nylig dræbt kalv, der anvendes i osteproduktion
  • Pasta – indeholder æg
  • Slik – kan indeholde gelantine/E120
  • Smør - Uforarbejdet smør er velegnet til vegetarer
  • Sovs – Vegetarisk sovseblandinger er til rådighed
  • Stegefedt - smeltet animalsk fedt, der anvendes til stegning
  • Tyggegummi – kan indeholde animalsk glycerin
  • Worcester Sauce - de fleste mærker indeholder ansjoser men vegetar-versioner er tilgængelige
  • Vitamin - og helsekapsler – indeholder gelantine
  • Yoghurt - nogle fedtfattig yoghurt kan indeholde gelatine
  • Æg – mange vegetarer undgår æg fra burhøns og skrabeæg
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred