FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Diabetes og kørsel i bil

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 14:54:53

Langt de fleste personer med diabetes type 1 eller type 2, er ikke som sådan påvirket af deres sygdom mens de kører bil. Man kan dog komme ud i nødsituationer, hvor det kan påvirke ens egen og ikke mindst andres sikkerhed. Der er derfor altid nogle forskellige forholdsregler man bør tage, inden man bevæger sig ud i trafikken.

For langt de fleste diabetikere, er det en nødvendighed at kunne køre bilen. De fleste skal bruge bilen, når de skal på arbejde, handle ind, besøge venner og familie, lægebesøg osv. Det er naturligvis vigtigt at opretholde den frihed for diabetikere, så længe det er muligt. De fleste diabetikere kender faresignalerne, når deres blodsukkerniveau begynder at falde. Sult, hovedpine, kuldegysninger, træthed osv. Derfor er det vigtigt, at bilen også er fyldt op med de samme snacks og drikkevarer, som du har derhjemme når faresignalerne viser sig. Hvis du fornemmer at blodsukkeret begynder at falde, holder du ind til siden med det samme, og får noget at spise. Når blodsukkermålingen igen viser en acceptabel måling, kan du fortsætte din kørsel i bilen.

Hvis diabetes går udover dit syn

Hvis du nogle gange oplever tab af synsevne eller synsforstyrrelser, bør du snakke med din læge omkring en sikker og ansvarlig fremgangsmåde. I stedet for at afskære dig fra bilkørsel, kan han/hun måske lave nogle restriktioner i samarbejde med dig. Det kunne for eksempel være, at det er ok du kører bil mens det er lyst udenfor, men ikke om aftenen og natten når det er mørkt.

Et mindretal af personer med diabetes, er desværre nødt til helt at stoppe med at køre bil på et tidspunkt. Det er de fordi sygdommen går udover deres koordinationsevne og syn. Hvis du hører til den gruppe af diabetikere, kan du sætte dig nogle mål allerede nu, så det ikke kommer som et chock for dig, den dag det er slut med bilkørslen.

  • Jeg stopper med at køre bil, hvis mit syn er 20%, 30% eller 40% værre end nu.
  • Jeg stopper med at køre bil, hvis jeg mister følelsen i mine fødder eller hænder.

Når tiden så kommer, vil du ikke på samme måde føle at de tager dine kørselsrettigheder fra dig. Du kender grænsen på forhånd, og du ved at det er en ansvarlig beslutning, som beskytter andre personer i trafikken.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Diabetes og dit tandkød og tænder
Sund diæt for diabetikere
Tab dit mavefedt hurtigt